Hlavní obsah

Volby v Praze by jasně vyhrála TOP 09, uspěli by i Piráti

– Praha
Právo, Novinky, Jan Martinek

Strana Karla Schwarzenberga si může připsat prvenství: v aktuálním šetření volebního potenciálu, které pro předvolební debaty v České televizi provedly agentury STEM/MARK a Median, by v Praze s převahou vyhrála.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál – Praha

Článek

Kdyby TOP 09 dali hlas všichni, kteří její volbu zvažují, měla by 31 procent. Volební potenciál se liší od volebního modelu tím, že započítává i nerozhodné voliče, proto jeho součet přesahuje sto procent.

Nebylo by to první vítězství, které TOP 09 v Praze v posledních třech letech zaznamenala: poprvé zde porazila ODS už ve sněmovních volbách v roce 2010 a o pár měsíců později i ve volbách komunálních.

ODS, která pražské radnici vládla od listopadové revoluce a před rokem 2010 v Praze vždy vyhrávala, se v aktuálním šetření ocitla až na čtvrtém místě, její potenciál je 17 procent. Proti minulým volbám před třemi lety ODS ztratila polovinu svých voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Praha

V ostatních regionech přitom takový úspěch TOP 09 nemá: do krajských voleb se jí výrazně zasáhnout nepodařilo a celostátní preference ukazují kolem deseti procent.

Praha je velmi specifická, je to jiný svět než zbytek republiky, tomu odpovídají i politické preference
politolog Tomáš Lebeda

Na druhé místo se dostala ČSSD, jejíž volební potenciál dosáhl 26 procent a která v dalších regionech vede. Následuje hnutí ANO Andreje Babiše, jež by mohlo získat až 19 procent. Jeho voliči se rekrutují z poloviny voličů Věcí veřejných. Jedna pětina k Babišovi přeběhla z ODS.

Za občanskými demokraty na pátém místě následuje KSČM s 10,5 procenta a Strana zelených s osmi procenty.

Uspěli by Piráti

Politolog Tomáš Lebeda by oblibu TOP 09 v Praze nepřeceňoval. „Praha je velmi specifická, vždy byla pravicová a ODS je teď ve velké krizi. Je to jiný svět než zbytek republiky, tomu odpovídají i politické preference,“ řekl Právu Lebeda.

Poprvé do krajských průzkumů zasáhla Česká pirátská strana, která by v Praze mohla dostat až osm procent. Shodný potenciál mají i SPOZ a KDU-ČSL.

Pětiprocentní hranici by v hlavním městě mohl přeskočit i Úsvit Tomia Okamury a Strana svobodných občanů.

„Praha je prvním krajem, kde by uspěli Piráti. Nejen že vyhráli studentské volby a jejich volbu zvažuje 18 procent studentů a mladých lidí, o jejich volbě uvažují i středoškoláci s maturitou. Zajímavé, je, že 100 % bývalých voličů Pirátů by je volilo znova. Naproti tomu jen polovina voličů ODS z roku 2010 uvažuje o tom, že by volbu zopakovala,“ řekl v České televizi Jan Tuček, ředitel agentury STEM/MARK.

Řešila se MUS

Pražští lídři se v pondělní debatě v České televizi překřikovali například kvůli kauze Mostecké uhelné: zatímco levicoví politici házeli odpovědnost především na pravicové vlády, zástupkyně ODS Miroslava Němcová vinila z kauzy kabinet Miloše Zemana. [celá zpráva]

Lídři ANO a Strany zelených, Andrej Babiš a Ondřej Liška, by hnali k zodpovědnosti opozičněsmluvní politiky.

Liška se dostal do sporu s Miroslavou Němcovou, když mluvil o „šíbrech ODS“, na což Němcová reagovala s nevolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám