Hlavní obsah

Romský kandidát objíždí problémové lokality

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do podobných končin by většinu politiků nenapadlo ani vkročit. Romský kandidát Strany zelených David Tišer ale na takovou kartu sází. Objíždí sociálně vyloučené lokality a věří, že se stane prvním Romem v českém parlamentu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Romský kandidát Strany zelených David Tišer v terénu

Článek

Na kandidátce zelených v Plzeňském kraji má číslo tři. S výjimkou Romské demokratické strany je podle jeho slov nejvýše postaveným romským kandidátem v Česku.

Student Univerzity Karlovy a romský režisér v regionu může oslovit desítky tisíc Romů. Musí je ale přemluvit, aby k volbám vůbec šli a kroužkovali jeho jméno.

V neděli Tišer zavítal do vnitrobloku Plachého a Korandovy ulice – vyhlášené sociálně vyloučené lokality v Plzni, odkud pochází. Během chvíle se k němu seběhli děti i známí a z rukou mu ihned brali štosy letáků s tím, že je rádi roznesou.

„V každém městě a téměř v každé lokalitě máme člověka, který nám s kampaní pomáhá,“ řekl Právu Tišer. V Plzni je to žena, která ho zná od malička. „Volit nechodím, jednou jsem byla za Havla. Tenhle rok ale půjdu a myslím, že půjde hodně Romů. Celá rodina a všichni známí budeme kroužkovat Davida,“ líčila žena, která pracuje v občanském sdružení Ponton jako pedagogická asistentka.

V práci i poblíž bydliště nyní bude lidi přemlouvat, koho mají volit. „Letos je velká šance Romy zaktivizovat,“ dodal Tišer.

Ne vždy ho ale Romové vítají s otevřenou náručí. „Někteří nevěří, že by mohli hlasem něco změnit. Jiní zase chtějí znát volební program. Nestačí jim to, že jsem Rom,“ popisoval Tišer s tím, že sílí obavy z úspěchu dělnické strany. „Budeme volit Davida teď a pak i na prezidenta. Když to mají v Americe, proč ne my tady,“ vtipkovala dvojice procházejících Romů.

Tišer by rád napodobil Petera Polláka − prvního romského poslance na Slovensku. Ve Sněmovně by se chtěl zabývat lidskými právy.

„Pokud majoritní společnost trápí soužití s Romy, je načase, aby dostal šanci to řešit i Rom. Abychom se na řešení mohli podílet,“ řekl Právu Tišer.

Reklama

Výběr článků

Načítám