Hlavní obsah

Nemůžeme za skandály ODS a Věcí veřejných, hájil Kalousek svoji stranu

Novinky, rei
Aktualizováno

Krach vlády expremiéra Petra Nečase neznamenal selhání celé pravice v České republice. V nedělním pořadu Partie v TV Prima to řekl bývalý šéf státní pokladny a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho strana podle něj nemůže za sérii skandálů v řadách koaličních partnerů z ODS a Věcí veřejných.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Jsme odpovědni za politiku TOP 09, ne celé pravice v ČR. Nemohu se cítit odpovědný za skandály ODS a za rozpad Věcí veřejných. Cítím se odpovědný vůči svým voličům za politiku TOP09. Z toho budu skládat účty,“ řekl Kalousek. Dodal, že TOP 09 nemůže kontrolovat dění uvnitř ODS.

„Kdybychom měli zkoumat ještě dopad mimomanželských vztahů na politiku ODS, pak nebudeme dělat nic jiného,“ poznamenal v narážce na odchod předsedy vlády Nečase kvůli vztahu s šéfkou jeho kanceláře Janou Nagyovou, kterou si mezitím Nečas vzal za manželku. Kalousek ale připustil, že „částečná privatizace kompetencí premiéra přes životní partnerku“ byl průšvih.

Nečasova novomanželka je stíhána kvůli zneužití vojenské rozvědky.

Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré má ale máslo na hlavě i TOP09. Připomněla například odvolání ministra sociálních věcí Jaromíra Drábka kvůli stíhání jeho náměstka Vladimíra Šišky.

Vostrá připustila, že problémy pravice komunistům nahrávají. Dodala ale, že je to jeden úhel pohledu a navíc poznamenala, že ji to přesto netěší. „Nejsem zastáncem toho, že čím hůře, tím lépe, když je to pro občany špatné,“ řekla.

Podle Vostré mohla TOP09 bouchnout do stolu a vládu kvůli nesouhlasu s politikařením opustit. „V té vládě jsme hájili zájmy svých voličů,“ ohradil se Kalousek a upozornil, že ČR zvládla ekonomickou krizi a její ekonomická situace je v porovnání s jinými zeměmi pořád dobrá.

Ukázal na Zemana

Vostrá s Kalouskem mimo jiné probírali i kauzu privatizace Mostecké uhelné. Oba uspokojil výsledek soudu ve Švýcarsku, který předpokládá navrácení 2,3 miliardy korun do státní pokladny.

Dál je podle nich třeba, aby česká policie vyšetřila, kdo byl viníkem, a zjistilo se také, proč záležitost několik let odkládala. Kalousek upozornil, že Mosteckou uhelnou privatizovala vláda nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Fischer není normální, tvrdí

Probíralo se také tvrzení nástupce na ministerstvu financí Jana Fischera, že za Kalouska docházelo v úřadu k šikaně. Podle Kalouska to je předvolební výrok, který „by nemohl vyslovit žádný normální člověk“. Kalousek odmítl, že by někoho šikanoval. „Ministru financí je podřízeno 23 000 státních zaměstnanců,“ doplnil s tím, že není možné vědět všechno o všech.

Podle Vostré by měl ministr Fischer svoje tvrzení doložit.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas při rozhovoru s deníkem Právo

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek při zahájení volební kampaně.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Bc. Miloslava Vostrá

Vostrá se s Kalouskem v debatě rovněž shodla, že je třeba stavět sociální byty.

Reklama

Výběr článků

Načítám