Hlavní obsah

Za dokument National Geographic hrozí Praha soudem

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po zveřejnění článku v úterním vydání deníku Právo o dokumentu Město podvodů, který natočil v Praze tým National Geographic, se magistrát hlavního města odhodlal na základě závěru pražské policie, jež odhalila, že byl natočen podvodně, vytáhnout do boje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

„Podrobně jsme se seznámili s dokumentem, jenž je podle vyšetřování policie České republiky manipulativní, a rozhodli jsme se vyzvat kanál National Geographic (NG) k vysvětlení a omluvě. Tu si představujeme v podobě nové reportáže, kterou o Praze natočí. Pokud takto skutečnosti neuvedou na pravou míru, sáhneme k extrémnějšímu řešení soudní cestou,“ sdělil Právu Lukáš Manhart (TOP 09), radní pro legislativu.

S žalobou od české metropole počítá i televizní kanál, který svolal kvůli seriálovému dílu o Praze ve své americké centrále mimořádnou schůzku.

Bereme to vážně. Od začátku spolupracujeme s policií.
Lada Dobrkovská, společnost Channels zastupující NG

„Počítáme s tím, že magistrát to bude řešit právní cestou. Bereme to vážně. Od začátku spolupracujeme s policií. Znovu jsme požádali pana Woodmana, aby spolupracoval s kriminalisty i on. Nicméně my ho žádným způsobem nemůžeme donutit, aby spolupracoval s českou policií, protože není náš zaměstnanec. Pro kanál pracuje jako externista,“ vysvětlila Lada Dobrkovská ze společnosti Channels, která NG v Česku zastupuje.

Nedonutí ho spolupracovat

Při pátrání po hlavním aktérovi dokumentu Connoru Woodmanovi, který byl během reportáže podle své prezentace v centru Prahy několikrát okraden, vydírán a pomoci se mu ze strany českých strážců zákona nedostalo, pražská policie zvažuje požádat o pomoc i Interpol.

Kriminalisté totiž vyslechli všechny aktéry dokumentu, ověřili, zda existují kluby, kde se pohyboval, nebo taxislužby, které ho okradly, ale podání vysvětlení se jim od moderátora získat nepodařilo.

Do fiktivní reportáže si štáb na role podvodníků najal figuranty.
Jana Rösslerová, mluvčí pražské policie

„Podle zjištění kriminalistů, po téměř ročním vyšetřování, byl celý dokument zinscenovaný. Do fiktivní reportáže si štáb na role podvodníků najal figuranty,“ informovala o závěrech vyšetřování mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

National Geographic si však stojí za tím, že nejprve se stal podvod a až poté se štáb odkryl a nabídl aktérům reportáže honorář za účinkování.

„Předem jsme aktérům, kteří se objevili v dokumentu, nic neřekli. Že bychom je navedli, budete se chovat následovně. Šlo o náhodný zážitek, který redaktor měl. Až poté jsme je informovali, abychom mohli záběry s nimi zveřejnit. Sdělili jsme jim povahu natáčení a nabídli jim honorář. V jaké výši konkrétně, nevím. Já osobně jsem se se štábem, který tu natáčel, ani jednou nepotkala,“ řekla Právu Dobrkovská.

Lhali policii

Podle jejího mínění lhali tito lidé při výslechu policistům. „Je jen lidskou přirozeností, že osoby zapojené do nelegálních aktivit, jako jsou ty, které byly vyzdviženy v pořadu, nadále klamou, i když stojí před strážci zákona,“ dodala zástupkyně NG v Česku.

Zda by se pražští kriminalisté nechali tak snadno oklamat, je otázka. Každopádně takový rozruch, jaký způsobil dokument o české metropoli, ještě žádný z pořadů nevyvolal.

„Seriál Město podvodů je jeden z nejsledovanějších. Za některé díly o jiných městech jsme již byli kritizováni, ale nikdy to nedospělo do takové intenzity. V Česku to získalo velmi negativní pozornost po vyjádření policie. Ale nemyslím si, že by to mělo mít skutečně tak negativní dopad, každý turista si zváží rizika a snaží se jim vyhnout. Filozofie National Geographic míří na inteligentního diváka, naším cílem nejsou senzace za každou cenu. Snažíme se točit pravdivé reportáže,“ doplnila zástupkyně kanálu NG v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám