Hlavní obsah

Trochu to prosvítá, máš nějakou lepku? Bál se Rath při přebírání krabice s penězi

Právo, Radim Vaculík

„Ty, to je tíha... Máš nějakou lepku? Trochu to prosvítá.“ To jsou slova, která ve čtvrtek zazněla u hlavního líčení s bývalým poslancem Davidem Rathem, když soudní senát četl operativní přepisy odposlechů z osudného večera 14. května loňského roku. Tyto věty padly jen pár minut před tím, než tehdy policie zatkla Ratha před domem Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy a našla u něj krabici od vína se sedmi milióny korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

Autorem zmíněných výroků měl přitom být sám Rath při rozhovoru s Pancovou. Odehrával se v prvním patře jejího domu a nyní rovněž obžalovaná bývalá ředitelka kladenské nemocnice právě balila a předávala Rathovi onu krabici od vína. Zmiňovala se přitom, že tam jsou pětitisícovky, zaznělo při citacích přepisů odposlechů.

„Že mi to ještě jednou přelepíš, viď,“ požádal potom Rath Pancovou, když se vrátili za jejím přítelem Petrem Kottem do přízemí.

Rath byl u balení krabice s „vínem”

Obžalovaný exposlanec však od počátku hlavního líčení tvrdí, že z domu Pancové odcházel s vědomím, že má v krabici víno a o žádných penězích nevěděl. Navíc také uvedl, že mu balíček v tašce jen Pancová předala při odchodu z domu.

Jenže z citovaných přepisů vyplývá přece jen něco jiného. Minimálně skutečnost, že Rath byl u samotného balení zmíněné krabice, že dokonce hovořil o tom, že tam něco prosvítá, a že nejméně dvakrát žádal Pancovou o to, aby mu balíček přelepila. Tudíž lze předpokládat, že mohl vědět, co ve skutečnosti krabice obsahuje. Někdejší ministr zdravotnictví však nadále setrvává na své obhajobě o tom, že nesl víno.

Další peníze si již nepředali

V tisku či na serverech se skutečně objevují různé části přepisů odposlechů, v nichž hlavní aktéři v čele s Pancovou a Kottem řeší především právě nově stíhané zakázky ve třech středočeských nemocnicích, ze kterých má být obviněn i Rath. Jde ale o tytéž odposlechy, které se týkají nyní projednávané kauzy u středočeského krajského soudu a rovněž tam v příštích měsících zazní.

Foto: ČTK

Kateřina Pancová poprvé od svého propuštění z vazby před soudem.

„Dneska je (Rath) euforickej,“ cituje například čtvrteční Mf Dnes slova Kotta z loňského února, když hovořil s Pancovou. „No. Taky má mít desítku z óček, že jo. (...) Ty se mi třeba směješ... Měli jsme dostat čtyři z óčka,“ odpovídá mu jeho partnerka.

Baví se přitom o výstavbě pavilonu O v kolínské nemocnici, za kterou má být nyní obviněn nově i Rath a opět za úplatek. Zřejmě jde o citovanou „desítku“.

Kvůli stejné zakázce je prý stíhán i ředitel největší stavební společnosti v ČR, Metrostavu, Pavel Pilát. Také jeho jméno i slova se objevují v přepisech. Pancová například hovoří o tom, že Pilát dostal strach, protože má asi podezření ze sledování ze strany policie. Přesto se spolu dle odposlechů dohodli.

„Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na óčku," řekla Pancová svému partnerovi. K uskutečnění samotné zakázky ani k předání peněz už nedošlo, protože byla skupina loni v květnu zatčena.

Reklama

Výběr článků

Načítám