Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj dostane 200 miliónů na projekty spojené se zaměstnaností

Právo, plk
Ostrava

Pomoc v podobě 200 miliónů korun na projekty spojené se zaměstnaností poskytne stát Moravskoslezskému kraji. Ten bude moci také využít prostřednictvím Regionálního operačního programu Moravskoslezsko ještě dalších 470 miliónů z EU. Po čtvrtečním mimořádném zasedání Rady Asociace krajů ČR v Ostravě to řekli moravskoslezský hejtman Miroslav Novák a předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (oba ČSSD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (vlevo) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek na mimořádném zasedání Rady Asociace krajů ČR.

Článek

„Moravskoslezský kraj získá peníze formou takzvaných realokací z fondů Evropské unie, které by jinak sloužily k jiným účelům,“ vysvětlil Hašek s tím, že všechny kraje souhlasily s tím, aby 470 miliónů korun, které jsou vyčleněny na tzv. technickou pomoc, šly právě na severní Moravu a do Slezska.

„Kraje mají zájem na řešení situace na severní Moravě, aby zkušenosti, které získá region i vláda, mohly být aplikovatelné i na jiných místech ČR,“ řekl jihomoravský hejtman.

Kraj bude moci v příštím roce čerpat také 200 miliónů, které uvolní ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). „To je výsledek pracovní skupiny, těch 200 miliónů by mělo být v kraji použito na projekty v oblasti zaměstnanosti,“ poukázal moravskoslezský hejtman Novák.

Investice se vrátí, věří hejtman

Ten si dokáže představit, že peníze z MMR se použijí například při stavbě dopravní infrastruktury do průmyslových zón. „Ty prostředky se zkrátka musí mnohonásobně vrátit tím, že vytvoří nová pracovní místa,“ vysvětlil Novák.

Na zasedání rady Asociace krajů ČR, kterého se zúčastnili také ministři Martin Pecina, František Lukl a Jiří Cienciala, vyšlo najevo, že kraje by měly navíc získat 3,1 miliardy korun, a to převedením z operačního programu životní prostředí do operačního programu doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám