Hlavní obsah

Senát vládě schválil další zákonná opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve čtvrtek schválil návrh zákonného opatření o změně daňových zákonů v souvislosti s novým občanským zákoníkem ve znění pozměňovacích návrhů. Přijato bylo také zákonné opatření o zadávání veřejných zakázek a zákonné opatření v souvislosti s navýšením plateb za státní pojištěnce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Proti vládní předloze senátoři změnili zdanění investičních fondů, na něž by se i nadále měla vztahovat současná právní úprava. Senátoři rovněž z předlohy vypustili možnost mimořádných odpisů firemního majetku.

Bývalá vláda pod vedením premiéra Petra Nečase původně navrhovala zdanění zisků fondů pěti procenty a vyplácené podíly chtěla osvobodit od daně zcela.

Premiér v demisi Jiří Rusnok varoval zejména před nepřijetím žádné z variant zákonného opatření, což by podle něj poškodilo příjmy rozpočtu.

Limit pro zakázky se zvýší

Zákonné opatření o zadávání veřejných zakázek  zvýší současný limit pro zakázku malého rozsahu u stavebních prací ze tří miliónů korun na šest. Upravuje také nadlimitní zakázky.

Senát rovněž opravil formální chybu ve vládním zákonném opatření, které od ledna navýší platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. V předloze byl patrně kvůli překlepu špatný odkaz na zákon.

Zákonná opatření přijímá Senát v případě rozpuštění Sněmovny. Podle definice se jedná o záležitosti, které nesnesou odkladu. Zákonná opatření mají omezenou platnost, neboť je po svém ustavení musí dodatečně schválit Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát přijal první zákonné opatření

Senátoři začali ve středu jednat o zákonných opatřeních, která navrhla vláda. Stalo se tak vůbec poprvé z důvodu rozpuštění Sněmovny. Kabinet v demisi, který...

Výběr článků

Načítám