Hlavní obsah

Úroda brambor je nejnižší za desítky let, ceny letí na dvojnásobek

– Daleké Dušníky
Novinky, Marika Konárková

Bramborové kombajny brázdící pole, pracovníci družstev přebírající brambory a sem tam ženy v šátku ohýbající se nad řádky. Sklizeň brambor se chýlí ke konci. Většina zemědělců skončí s jejich vyoráváním v řádu několika dní. Už teď je ale jisté, že kvůli počasí sklidí nejméně brambor za uplynulých několik desítek let. To má pochopitelně vliv na jejich cenu, pěstitelé je oproti loňsku prodávají za dvojnásobek.

Zemědělci vyorávají poslední brambory. Sklizeň pomalu končí Video: Novinky

 
Článek

Dříve brambory vyorávali pomocí takzvaného čerta, rotačního vyorávače, který měl sice ten nedostatek, že byly brambory rozházené do všech stran, přesto na něj nedali zemědělci dopustit. Dnes ve většině případů vyměnili fyzickou práci za stroje, za kterými zůstávají brambory pravidelně na řádku.

Na většině míst odzvonilo i klasickým organizovaným brigádám, kdy lidé sbírali brambory ručně.

Oproti dřívějšku se toho však tolik nezměnilo.

Horší úroda a zdražení

Zemědělské družstvo Nečín u Dobříše využívá ke sklizni bramborový kombajn Fortschritt E 686/E. Přestože stroj patří věkově spíše k dobám plechové kavalérie, zastane dostatečnou práci.

Sklizeň se chýlí ke konci. Přestože denně stroje vyorají kolem jednoho až dvou hektarů na ploše asi 1900 ha, zemědělci už teď vědí, že letošní úroda je slabá. Výnos se pohybuje okolo 18 tun brambor na hektar.

Podle ČTK zemědělci letos sklidí po celé České republice nejméně brambor za desítky let, což ovlivňuje jejich cenu. Už nyní je oproti loňsku dvojnásobná.

„Výsledky nejsou tak špatné, jak jsme čekali, ale problémem bylo letošní počasí, hlavně povodně, které střídalo poměrně velké sucho. Nižší úroda tak zapříčinila zvýšení cen. Prodáváme kilo za 12 korun. V loňském roce to bylo šest korun za kilo,“ řekl Novinkám agronom Jan Koukolíček.

Přestože zemědělci v souvislosti s počasím bojovali s plísní, kvalita brambor je dostačující. U raných brambor, které začali sklízet začátkem srpna, byl problém s velikostí, urodily se menší. Ty pozdější, sklizené na uskladnění, to však vynahradily a velikostně jsou optimální.

„Menší se vyřadí a prodávají jako krmné a velké se dávají k uskladnění. Hezké omyté brambory, které si většinou koupíte v supermarketech, vám vydrží pár dní, protože se na nich poškodila vrstvička, která je chrání. U brambor od zemědělce máte určitou jistotu, že vydrží až o několik měsíců déle,“ doplnil Koukolíček.

Nejkvalitnější jsou menší brambory typu A

Agronom Koukolíček také doporučuje sledovat varný typ brambor. „My prodáváme brambory A až B. Typ A jsou nejkvalitnější brambory, nerozpadají se. Jsou vhodné do salátů. B jsou přílohové a C jsou většinou škrobnaté, které se používají na škrob nebo kaši. Jsou však lidé, kterým i C přijde chutné.“ Zároveň si pochvaluje spíše menší brambory než ty narostlejší. „Jsou kvalitnější a chutnější.“

Za několik let možná budeme na rozsáhlá bramborová pole vzpomínat s nostalgií. Plochy brambor v dnešní době klesají a spousta zemědělců od jejich pěstování ustupuje, protože je to pro ně ekonomicky nerentabilní.

Ještě v roce 2000 rostly brambory na 69 tisících hektarech polí, letos už je zemědělci sklízeli pouze z 23 200 hektarů. Zatímco počátkem 90. let se roční úroda brambor v České republice ještě dostala i nad dva milióny tun, loni jich už zemědělci sklidili pouze 661 800 tun. Letošní úroda zemědělských podniků se poprvé dostane pod 600 tisíc tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám