Hlavní obsah

Program Bobošíkové konzultovali s lidmi od Klause. Blok chce snížit a rušit daně

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební blok Hlavu vzhůru, který vede Jana Bobošíková, ve čtvrtek představil novinářům ekonomický program. Některé části programu konzultoval i s Institutem Václava Klause.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební blok Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru na startu kampaně podpořil také exprezident Václav Klaus.

Článek

Základním kamenem programu je snižování veřejného dluhu i snižování daní. „Chceme zabránit šikanování lidí, kteří pracují, tedy vytvářejí národní bohatství,“ řekla ve čtvrtek po tiskové konferenci Bobošíková.

Hlavu vzhůru chce například snížit spotřební daň na pohonné hmoty, zrušit daň z převodu nemovitostí (tu považuje za nemravnou) a sjednotit DPH na 15 procentech. Zrušit chtějí také ustanovení, podle kterého si pracující důchodci nemohou uplatňovat slevu na poplatníka. Tu chce Bobošíkové blok zvýšit na 40 tisíc korun. Snížení daní hodlají kompenzovat zvýšeným výběrem a zavedením registračních pokladen pro plátce DPH. Na tom se shodnou s levicí.

Naopak s pravicovými stranami se shodnou na zeštíhlení státního aparátu: Hlavu vzhůru navrhují zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a sloučit ministerstvo průmyslu s ministrem dopravy v jedno ministerstvo hospodářství. To navrhovala už minulá vláda Petra Nečase, která plán nestihla dokončit.

Chtějí také sloučit resorty kultury a školství v jedno ministerstvo školství, kultury a sportu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bobošíková vysává pražskou ODS

Volební blok Hlavu vzhůru!, který vede Jana Bobošíková a minulý týden jej podpořil i prezident Václav Klaus, se stal útočištěm nejen pro bývalé poslance ODS...

Výběr článků

Načítám