Hlavní obsah

Jako nastrčená figurka se rozhodně necítím, tvrdí šéf SPOZ Štengl

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Hostem předvolebního chatu Novinek byl ve čtvrtek předseda Strany práv občanů - zemanovců Zdeněk Štengl. Čtenáři se ho například ptali, jaká je jeho skutečná pozice ve straně.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda strany SPOZ Zdeněk Štengl

Článek

„Jako nastrčená figurka se rozhodně necítím,“ odmítl Štengl dohady o tom, že fakticky řídí stranu její bývalý předseda a současný hradní kancléř Vratislav Mynář spolu s Martinem Nejedlým.

Vyjádřil se také k výtkám ohledně volebních billboardů zemanovců s heslem „Zastavili jsme Kalouska“. Čtenář upozornil na to, že Miroslav Kalousek skončil jako ministr financí kvůli pádu Nečasovy vlády, nikoliv činností zemanovců. Štengl ale uvedl, že zemanovci dlouhodobě vystupují jako názoroví oponenti vůči Kalouskovi. „V rámci souboje politických programů a názorů jsme Kalouska zastavili,“ uvedl.

Strana nechce uzavřít žádnou koalici

Pokud se zemanovci dostanou po volbách do Sněmovny, nehodlají s nikým vstupovat do koalice. „Budeme prosazovat náš program na parlamentní úrovni a budeme hledat pro prosazení našich programových priorit podporu napříč politickým spektrem. Také potvrzuji, že jsme připraveni tolerovat menšinovou vládu ČSSD,“ řekl Štengl.

Co se týče kandidatury Vratislava Mynáře ve volbách do Sněmovny, Štengl soudí, že i když vykonává funkci kancléře prezidenta, má stále z ústavy právo volit a být volen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám