Hlavní obsah

Do mise na Sinaji se zapojí další čeští vojáci a CASA, rozhodl Senát

Horní komora parlamentu ve středu souhlasila s rozšířením české armádní účasti v pozorovatelské misi na egyptském Sinajském poloostrově. Půjde o 13 vojáků a vojenský dopravní letoun CASA, pro který to bude první operační nasazení. Vojáci budou na Sinaji od letošního listopadu do konce příštího roku. Nyní tam působí tři čeští operační důstojníci.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Návrhem rozšířit vojenskou účast na Sinaji reagovala vláda na žádost vedení mise kvůli tomu, že Spojené státy ukončí leteckou podporu. Premiér v demisi Jiří Rusnok prohlásil, že letoun CASA odpovídá potřebám a čeští vojáci jsou schopni naplnit požadavky mise.

Podle Rusnoka je účast České republiky v misi v souladu s bezpečnostní strategií a zahraniční politikou. Roční náklady související s vysláním letounu CASA a personálu na hranice Egypta a Izraele budou podle něj 63 miliónů korun, z toho 34 miliónů bude refundovat mise.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok na jednání vlády

S vysláním vojáků do zahraničních misí musí za běžných okolností souhlasit obě parlamentní komory. Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek už dříve řekl, že v době rozpuštění Sněmovny stačí souhlas horní komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám