Hlavní obsah

Na Olomoucku válcuje ČSSD

Právo, rsk
Olomouc

Sociální demokraté jsou na Olomoucku pevní v kramflecích. Celkem 37,5 procenta lidí totiž v regionu zvažuje, že ČSSD dá svůj hlas. Velmi silnou podporu mají v kraji i komunisté, kteří jsou s 19,5 procenta podpory druzí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Olomoucký kraj

Článek
Volební potenciál
Suma volebních potenciálů není 100 %. Člověk, který vážně zvažuje volbu stran X a Y, je potenciálním voličem obou z nich. Ukazatel aktuálního volebního potenciálu je tedy nutno chápat pro každou stranu odděleně - jejich součet není 100 %.

Vyplývá to z průzkumu volebního potenciálu (dotázaní mohli uvést několik stran) agentur STEM/MARK a Median pro ČT zveřejněného v úterý. Čísla potvrzují rostoucí trend pro hnutí ANO Andreje Babiše, které získalo jen o 0,5 procenta lidí méně než KSČM.

Navíc zvyšuje náskok před konkurenty, tedy hlavně TOP 09 a ODS, jimž vysává voliče. TOP 09 totiž ANO odsunulo i v Olomouckém kraji na čtvrtou příčku (14 procent).

Poslední čísla nepotěší ani občanské demokraty, kteří nedokázali ani předběhnout lidovce a skončili společně s nimi na pátém a šestém místě (po 12 procentech). KDU-ČSL bodovala i na Zlínsku a poslední zisky dávají lidovcům naději, že by ve volbách mohli získat pět procent hlasů nutných pro vstup do Sněmovny.

Preference rostou také hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury (osm procent), které na Olomoucku o procento předběhlo stagnující zemanovce.

Na devátém místě by se umístili zelení (pět procent) a na desátém Strana svobodných občanů (tři procenta). Ostatní strany, mezi nimi i blok Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, by nepřekonaly laťku tří procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební potenciál - Olomoucký Kraj

Reklama

Související témata:

Související články

TOP 09 a ANO bodují v Královéhradeckém kraji

V ČSSD si mohou mnout ruce, v Královéhradeckém kraji míří k jasnému volebnímu vítězství. Překvapením je, že KSČM se v průzkumu volebního potenciálu agentur...

ANO na Zlínsku boduje, SPOZ živoří

Na Zlínsku podle průzkumu volebního potenciálu silně boduje levice. Sociální demokraté se těší největší přízni voličů, kterým zvažuje svůj hlas dát 30,5...

Výběr článků

Načítám