Hlavní obsah

Bém nedorazil k soudu, kde všichni čekali jen na něj. Prý si spletl den

– Praha • Aktualizováno

Bývalý pražský primátor Pavel Bém se v úterý bez omluvy nedostavil k hlavnímu líčení v kauze Opencard. Spletl si prý den. Městský soud v Praze přitom nařídil líčení na úterý právě kvůli tomu, aby Bém mohl přijít svědčit, neboť z původního termínu se v září omluvil kvůli své cestě do Asie. Hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém

Článek

Všichni účastníci úterního líčení čekali jen na Béma, ten však k soudu nedorazil. Podle mluvčí soudu Markéty Puci soud zváží, zda uloží Bémovi pořádkovou pokutu, která může dosáhnout až výše 50 tisíc korun.

„Soud ho kontaktoval po telefonu. Přišel s tvrzením, že počítal s výslechem zítra. Ze spisu však jasně vyplývá, že byl obeslán na dnešek,“ uvedl předseda senátu Alexander Sotolář.

Hlavní líčení odročil na původně plánovaný termín 29. října, kdy se soud pokusí napotřetí Béma vyslechnout.

Opencard prodražili Svoboda a Hudeček, tvrdí Bém

„Dnes určitě nedorazím. Mám zcela jiný termín,“ odpověděl Bém na SMS dotazy Práva po hodině od plánovaného začátku úterního jednání. V té době už byla jednací síň dávno prázdná a jednání odročeno.

„Nicméně mohu vám potvrdit, že se na svoji svědeckou výpověď těším i v kontextu současného řízení a správy Opencard v plné odpovědnosti pana exprimátora (Bohuslava) Svobody i současného primátora (Tomáše) Hudečka,“ podotkl dále s tím, že právě jeho nástupci nesou vinu za nesmyslné prodražení projektu.

„Těším se, že mé svědectví přispěje k poněkud spravedlivějšímu nastavení pohledu médií i veřejnosti na to, co je Karta Pražana a kdo je skutečným viníkem nesmyslného plýtvání veřejnými prostředky,“ dodal Bém.

Nevýhodné smlouvy

Na lavici obžalovaných zasedla pětice bývalých zaměstnanců pražského magistrátu v čele s bývalým šéfem odboru informatiky Ivanem Seyčkem kvůli zakázce na servisní kartové centrum, kterou získala firma Haguess. [celá zpráva]

Státní zástupkyně viní bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka a další čtyři muže z toho, že v letech 2006 a 2007 uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž městu způsobili škodu v řádu desítek miliónů korun. Obžaloba tvrdí, že tím porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnosti při správě cizího majetku.

Praha po pětici žádá přes 70 miliónů korun. Kromě Seyčka byli obžalováni Jiří Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík. Všichni vinu odmítají.

Další obvinění v kauze opencard policie vznesla koncem letošního března. Deset pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09) detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že Praha s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 miliónů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý metropoli způsobili škodu zhruba 25 miliónů.

Opencard slouží jako tramvajenka či průkazka do knihovny. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál dosud asi 1,25 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám