Hlavní obsah

Lídři na Zlínsku řešili počty policistů i trenéra reprezentace

Právo, Marie Königová

Hlavním tématem diskuse osmi mužů – lídrů stran, byla bezpečnost. Je třeba více policistů, je policie dobře vybavena, měl by se vrátit zpátky bývalý policejní prezident Lessy? Účastníci se neshodli na tom, zda je na Zlínsku dostatek policistů. To, že jich není dost v rámci celé ČR, je podle Antonína Sedi (ČSSD) výsledek sedmi let vlád pravice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr TOP 09 ve Zlínském kraji Petr Gazdík

Článek

Nábor nových sil nepůjde, jak podotkl, bez finanční stability v resortu. Jak kontroval Jan Hrdý (ODS) nejsilnější úprk policistů způsobila naopak ČSSD, když ve služebním zákonu za její vlády byly stanoveny velké renty. Je přesvědčen o tom, že počet pod 40 tisíc policistů v ČR je dostatečný.

Připomněl, že za exministra Ivana Langera se podařilo vybudovat nové služebny, zmodernizovat automobilový park, zahájila se reforma policie, která by se měla nyní dotáhnout.

Podle Radka Vondráčka (ANO) policisté neodcházeli kvůli rentě, ale kvůli necitlivým zásahům do řízení policie. Jaroslav Holík (Úsvit) uvedl, že policisté odcházejí kvůli neustálým změnám a reformám. „Oni nevědí, co s nimi bude zítra,“ prohlásil. Jeho hnutí chce prosadit mj. odvolatelnost jak soudců a soudních úředníků, tak i politiků. Úsvit chce zákon o referendu, aby mohli být odvoláváni i soudci a soudní úředníci.

Veselí vzbudili Seďa a Vladimír Koníček (KSČM), když se shodně přimlouvali za to, aby v ČR byl schválen zákon o vnitřní bezpečnosti. „Možná to bude jeden styčný bod budoucí koaliční vlády,“ poznamenal Koníček.

SPOZ chce oprášit Zemanovu akci čisté ruce

Jednotlivé strany mají různé představy o tom, co je třeba posílit, aby se zlepšila bezpečnost občanů a jak vylepšit práci policie při odhalování kriminality. Třeba Vratislav Mynář (SPOZ) připomněl požadavek na schválení zákona o prokázání původu majetku, který by podle něho mohl pomoci oprášit akci čisté ruce, kterou prosazoval, ale nikdy nezrealizoval, současný prezident Miloš Zeman.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Zlínský kraj

Koníček spolu s Ondřejem Benešíkem (KDU-ČSL) vidí cestu ke zlepšení bezpečnosti občanů v jejich větším zapojením dobrovolníků. Nemělo by jít ani o domobranu ani o pomocnou stráž VB. Pravidla pro činnost dobrovolníků by měl dát přímo zákon.

Návrat Lessyho do funkce policejního prezidenta by si přál Úsvit. Podle Holíka se Lessy se osvědčil jako policejní prezident a byl odvolán jen kvůli pomluvě. „Mám obavu, že dnešní prezident není zcela nezávislý,“ uvedl Holík.

Posílí policie v kraji

Politici většinou přivítali rozhodnutí vedení policie o tom, že se v kraji zřídí expozitury ÚOOZ a protikorupční policie. Minimálně v tom, že se ušetří peníze oproti minulosti, kdy k šetření velkých kauz museli vyjíždět policisté z Brna či Ostravy. Nicméně všichni odmítají představu, že by posílení těchto útvarů odradilo pachatele v páchání jejich trestné činnosti, tedy to kriminalitu v kraji příliš neovlivní. Jak uvedl Vratislav Mynář (SPOZ), policisté prý nebudou sedět ve Zlíně, ale v Přerově.

Proti vytvoření nových expozitur policejních útvarů se vymezil pouze Jaroslav Holík (Úsvit. Podle něho to bude vytahovat jen další peníze, bude se muset hledat nový ředitel, nové prostory. „Dejme ty peníze těm současným policistům na ulicích,“ vyzval.

Rozhodnutí o plošném přidání nevzbudilo mezi politiky žádné nadšení. Podle Radka Vondráčka (ANO 2011) je toto přidání nedůstojné. Vladimír Koníček (KSČM) se domnívá, že by se policistům mělo vrátit 10 procent nikoli formou odměn, ale do tarifů.

„Pánové z levice slibují všechno všem, ale neslyšel jsem, kde na to stát vezme,“ reagoval Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). Podle něho v rozpočtu jsou nadsazené příjmy, a tedy každé zvýšení platů ve státní sféře bude na úkor deficitu státního rozpočtu.

Jak uvedl Antonín Seďa (ČSSD), jeho strana neslibuje, co nemůže splnit. „Naše návrhy budou stát 22 miliard a vybereme 30 miliard. My zavedeme registrační pokladny a budeme ty peníze mít,“ prohlásil s tím, že zdroje jsou v potírání šedé ekonomiky.

Fotbal politiky „rozhodil“

Překvapivě politici zatápali v tématu fotbal. Většina z nich se přiznala, že nemají názor na to, kdo by měl vést českou fotbalovou reprezentaci. Prý kopanou moc nesledují a někteří rovnou přiznali, že mu nerozumí. A tak z debaty vyšel jediný kandidát – současný trenér plzeňské Viktorie Pavel Vrba.

Účastníci debaty byli většinou muži a tak dostali otázku, kdo by podle nich měl být trenérem české fotbalové reprezentace. Konkrétní jméno uvedli jen dva. Mynář jmenoval právě Vrbu a jako patriot dal alternativu Komňackého.

„My politici do toho nemáme kecat. Líbí se mi Viktorie Plzeň, máme jednu hvězdu, je to pan Vrba, ale mám pocit, že ho neukecají,“ uzavřel rezolutně diskusi Vondráček.

Obraz fotbalu je podle nich obrazem celé společnosti. Dokud se v něm budou točit velké peníze, tak se bude objevovat korupce. Podle Holíka se již dávno vrcholový fotbal odtrhnul od původního poslání sportu. „Dnes tu máme primadony, které mají velké peníze. Pokud budeme řešit tuto záležitost jen vysokými motivačními příplatky a uděláme z toho ligu nadlidí, nemůžeme se nikam dostat,“ řekl Holík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám