Hlavní obsah

ANO na Zlínsku boduje, SPOZ živoří

Právo, nig

Na Zlínsku podle průzkumu volebního potenciálu silně boduje levice. Sociální demokraté se těší největší přízni voličů, kterým zvažuje svůj hlas dát 30,5 procenta. Třetí komunisté dosáhli 18procentní podpory a zemanovci 8,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Zlínský kraj

Článek

Mezi ČSSD a KSČM se, podobně jako v některých celostátních průzkumech, vklínilo Babišovo ANO, jež v kraji obsadilo druhé místo s 21,5 procenta.

Ukázal to v pondělí zveřejněný volební potenciál STEM/MARK a Median pro ČT, při kterém voliči mohou jmenovat více stran, proto součet všech je vyšší než sto.

SPOZ se známými lídry až osmá

SPOZ může zatím až osmé místo v kraji vnímat jako zklamání. Přitom v regionu s ČSSD a komunisty spoluvládne. Nejspíš tolik nezabraly „taháky“ na kandidátce, kterými je lídr hradní kancléř Vratislav Mynář a bývalý šéf známého JZD Slušovice, krajský radní František Čuba.

Ten mohl zmást voliče tím, že dopředu vyhlašoval, že poslancem stejně nebude. Obdobně mohlo zafungovat i vyhýbavé vyjádření Mynáře, který připustil, že se až po volbách rozhodne, zda bude poslancem, nebo kancléřem.

Tlačenice uprostřed

Od čtvrtého do sedmého pořadí v průzkumu je tlačenice, kde se lidovci (15,5 %), TOP 09 a Starostové (14,5 %), ODS a Okamurův Úsvit (13,5 %) vtěsnali do rozpětí dvou procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Zlínský kraj

Zatímco TOP 09 zůstává ve srovnání s volbami před třemi lety téměř na svém, pro lidovce je výsledek průzkumu nadějný.

Občanským demokratům hrozí nejhorší výsledek v historii. Při minulých volbách, kdy ODS byla těsně druhá za ČSSD, tu byl lídrem pozdější premiér Petr Nečas, který ale po letošním skandálu opustil politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám