Hlavní obsah

Dotační program ROP Severozápad začne proplácet projekty

Právo, Rudolf Voleman

Regionální operační program (ROP) Severozápad, jehož činnost byla kvůli pochybením při rozdělování dotací před téměř dvěma lety pozastavena a teprve před několika týdny obnovena, začne ještě tento týden proplácet peníze za již realizované projekty. Z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) přišlo na účet dotačního programu 1,58 miliardy korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Na účet dotačního programu přišlo zatím půl druhé miliardy korun.

Článek

„Nejdříve budeme proplácet peníze za projekty, kde jsme po lhůtě splatnosti,“ uvedl šéf ROP Severozápad a náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD), podle kterého z první 1,58 miliardy korun nebudou uspokojeni všichni, kteří na peníze od dotačního programu čekají, ale většina z nich. Nejdříve začne úřad posílat peníze tam, kde realizace projektu skončila nejdříve. „Peníze by měli dostat tento týden, nejpozději v pondělí příští týden,“ pokračoval Navrátil.

Ne všichni už se mohou těšit

ROP Severozápad v tuto chvíli dluží realizátorům podporovaných projektů zhruba dvě miliardy korun. „Jakmile bude z peněz, které byly nyní alokovány z České národní banky na náš účet, proplaceno 75 % z této částky, tak budeme od MMR žádat o další finance,“ konstatoval Navrátil, podle kterého by další peníze mohly přijít tak, aby do dvou týdnů byli uspokojeni i další čekatelé na evropské peníze z ROP Severozápad.

Ne všichni se ale již mohou na peníze z dotačního programu těšit. „Pozastaveno je v současné době jedenáct projektů podpořených z ROP Severozápad,“ uvedl mluvčí dotačního úřadu Vojtěch Krump. Z toho podle něj šest kvůli nálezu z auditu společnosti Deloitte, která prováděla z pokynu ministerstva financí u projektů šetření.

Pozastavené projekty
projektvýše dotace (v mil. Kč)
Chrám chmele v Žatci211
rekonstrukce městského muzea v Ústí nad Labem37
dostavba ústeckého gymnázia v Jateční ulici138
revitalizace SPŠ strojní a elektronické v Ústí nad Labem147
úpravy Městských sadů v Ústí nad Labem76
přestavba ISŠTE v Sokolově370

Kraj si bude muset počkat

Dalším žadatelem, který si bude muset na proplacení dotace počkat, je Karlovarský kraj. Jeho projekt na vybudování interaktivní galerie Becherova vila kontrovali rovněž auditoři z Deloitte a navíc se podle Krumpa o projekt, u kterého byla přislíbena dotace unie ve výši 78 miliónů korun, zajímá policie a rovněž Evropský úřad pro boj proti podvodům.

Bez dotací se bude muset zatím obejít rovněž soukromý žadatel, který s příspěvkem ROP vybudoval penzion MOVA, protože projekt přezkoumává podle mluvčího dotačního úřadu ministerstvo financí.

V šetření policie jsou i další projekty, kde kvůli tomu nebude prozatím proplacena v první fázi dotace. Jedná se podle Krumpa o dostavbu hotelu Prezident v Karlových Varech společností Sárová s. r. o. (19,5 mil.), vybudování balneo a wellness provozu v karlovarském Grandhotelu Pupp (47,5 mil.) a lyžařský areál na Plešivci (202 mil.) v Krušných horách na Karlovarsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám