Hlavní obsah

Soudci a žalobci budou moci lidi ve vazbě vyslýchat pomocí videa

Česká republika se příští rok zapojí do dvouletého pilotního projektu, kdy budou státní zástupci a soudci využívat k výslechu vazebně stíhaných videokonference. Justice by tak měla ušetřit za eskortu obviněných k výslechu. Resort spravedlnosti na projekt zatím vyčlenil téměř 60 miliónů korun, financován bude z norských fondů určených pro spolupráci v oblasti justice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vězni by v budoucnu kvůli výslechům nemuseli cestovat.

Článek

"To znamená, že my snížíme náklady na přesuny, snížíme také jejich rizika," vysvětlil vrchní ředitel sekce vnitřní správy a evropských programů ministerstva Miloš Pochobradský.

Ten také připustil, že k videokonferenci bude možné přistoupit pokaždé. Prý by se tak mohlo stát ve 30 až 50 procentech případů. "Ty případy budou muset být speciálně vybrány, protože samozřejmě soudci posuzují jednotlivé výpovědi i podle verbální komunikace jednotlivých obviněných," dodal Pochobradský. Konečné rozhodnutí, zda bude videokonference užita, tak bude na jednotlivých soudcích a žalobcích.

Dvouletý pilotní projekt bude zaveden na okresní a obvodní soudy i na krajskou instanci a vrchní státní zastupitelství. Do budoucna by však videokonference měla být využitelná prý i pro svědecké výpovědi - například svědek pocházející z Ostravy nebude muset cestovat kvůli výslechu do Prahy, ale bude na otázky soudce odpovídat přes video.

Celkově Česká republika vyčerpá z norských fondů na rozvoj justice a vězeňství v období 2009 až 2014 přes 122 milionů korun. Kromě zavedení videokonferencí přispívají Norové například na další vzdělávání probačních úředníků a dozorců.

Reklama

Výběr článků

Načítám