Hlavní obsah

Zelení vyzvali Klause ke zveřejnění rozhovorů o lidských právech v Číně

– PRAHA

Strana zelených v pátek vyzvala dopisem prezidenta republiky Václava Klause, aby zveřejnil obsah rozhovorů o lidských právech, které měl vést při své nedávné oficiální návštěvě Číny. Novinky o tom informovala místopředsedkyně strany Jana Ulbrychová. Prezident ale podle svého mluvčího Petra Hájka výzvu zřejmě nevyslyší.

Článek

"Neumím si představit, že by to prezident udělal na výzvu jakékoliv politické strany... Václav Klaus není prezidentem Strany zelených, je prezidentem České republiky," řekl v pátek Hájek ČTK. Předseda strany Jan Beránek a členka republikové rady Olga Lomová prezidentovi mimo jiné napsali: "Z vašeho prohlášení (prezidenta - pozn.) není zřejmé, jaké stanovisko zaujala čínská strana k vaší řeči a zda bylo dosaženo nějakého konkrétního výsledku."

Jak dále Ulbrychová uvádí, prezident před cestou do Číny obdržel podrobné informace o neutěšeném stavu lidských práv v Číně. Dopis Klausovi 14. dubna zaslala skupina občanských sdružení, která požadovala, aby Čína ratifikovala Mezinárodní pakt o občanských a politických právech.

Prezidentův mluvčí Hájek uvedl, že Klaus nebude "stokrát větší Čínu školit z dobrého chování", ale ani se nehodlá tvářit, že i přes určité reformy se lze na Čínu dívat jako na zemi, kde se dodržují demokratická pravidla, běžná v Evropě.

Na otázku o dodržování lidských práv obecně v Číně nechtěl prezident při návštěvě v Hongkongu 17. dubna odpovídat. Podle něj není zapotřebí tuto záležitost "vytýkat ze závorky". Toto téma by mělo mít místo, které mu přísluší, dodal tehdy.

O šest dní později se Klaus setkal se svým čínským protějškem Chu Ťintchaem. Dlouho a jasně jsme hovořili o tom, čemu my říkáme oblast lidských práv, poznamenal po oficiálním jednání a následné večeři český prezident. Podle něj se setkání protáhlo právě diskusí o lidských právech. Chu podle Klause řekl, že jsou odhodláni i tuto věc řešit. "My můžeme mít úvahy o tom, jak rychle."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám