Hlavní obsah

Klaus: Opuštění EU by bylo jako rozpad Československa, voda by tekla dál

Právo, rsk
Aktualizováno

Pokud by se ČR odhodlala vystoupit z Evropské unie, tak by to podobně jako při rozpadu Československa životy lidí nenarušilo. Novinářům to v pondělí řekl při představení knihy „Česká republika na rozcestí” exprezident Václav Klaus.

Klaus: Věřím, že dříve či později celá Evropa opustí Evropskou uniiVideo: Novinky

 
Článek

Klaus upozornil, že v roce 1993 se také nenaplnily tragické předpovědi. "Vůbec nic se nestalo a okamžitě jsme týž den žili v naprosté pohodě," podotkl s tím, že podobně by to bylo i v případě s vystoupením z Unie. "Tramvaje by jezdily, voda by tekla, světlo by svítilo," dodal.

Exprezident je přesvědčen, že členské státy EU do budoucna opustí současný integrační projekt.

"Věřím, že dříve či později celá Evropa opustí Evropskou unii a nechá pana Barrosa a van Rumpoye sedět v Bruselu a kontinent se bude vyvíjet jinak," prohlásil Klaus s tím, že po případném vystoupení by ČR měla jít svojí cestou, a ne nikoho následovat.

Říkejme to nahlas

Klaus uvedl, že v knize při kritice poměrů v ČR bylo třeba se dotknout i vnějšího prostředí, což je právě Unie s jejími rozhodnutími a zákony. Podle něj má Česko na výběr: buď pokračovat v EU dál, dělat, jako by se nechumelilo, a snažit se Unii zreformovat zevnitř, což by podle exprezidenta byla nejlepší varianta.

"Je ale férové se odvážit říci nahlas to, co spousta lidí říká potichu, tedy že jedna z variant je EU opustit," řekl Klaus.

Podle Klause návrhy, o kterých se v knize píše a na kterých pracoval devítičlenný tým autorů Institutu Václava Klause, jdou proti hlavnímu politickému a mediálnímu proudu. Exprezident odmítl, že by kniha byla volební agitka, jelikož vznikala od května. Uznal ale, že vydávat knihu dva dny po volbách by nemělo moc smysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Vystupme z EU, vyzývá Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus ve své nové knize navrhuje, aby Česko vystoupilo z EU. Podle něj totiž přispívá ke všemu špatnému, co se v české společnosti,...

Výběr článků

Načítám