Hlavní obsah

Maska Miloše Zemana ve slavném člunu Challenger plula Václavákem

– Praha
Právo, trj

V pondělí ráno na Václavském náměstí byl v akci stejný nafukovací člun, na jakém Miloš Zeman před prezidentskou volbou brázdil rybníky na Vysočině. Fotografie v bulváru inspirovaly iniciativu Forum k satiře, která má být pozvánkou na Sametové posvícení, jež se 17. listopadu podruhé odehraje v pražských ulicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Happening s názvem Tam, kde končí legrace, začíná ... Sametové posvícení na pražském Václavském náměstí.

Článek

Masku Zemana usazenou na člunu táhli u sochy sv. Václava čtyři bodyguardi, zezadu brzdily masky Václava Klause, Vladimira Putina a podle Olgy Cieslarové z iniciativy Forum také maska blbce. Vše snímala kamera, aby vznikla pozvánka na Sametové posvícení. „Zeman prezidentem je věc daná, nemůžeme to změnit. Frustraci lze ale změnit v legraci,“ řekla Právu Cieslarová.

Foto: Petr Horník, Právo

Maska Miloše Zemana na člunu u sochy sv. Václava při natáčení spotu na Sametové posvícení.

„Pan prezident Zeman má image, že je lidový,“ uvedl Martin Pehal z Fora. Hlavním smyslem celé akce má být podle něho satira, při níž si občanské iniciativy a veřejnost nasadí 17. listopadu masky a projdou od Národního divadla přes Karlův most a Kampu a most Legií zase na piazzetu Národního divadla.

Politická satira chybí

17. listopad se podle něho k satiře hodí nejlépe, protože oslavy svátku dosud probíhaly buď v duchu kladení věnců, koncertů, anebo agresivních demonstrací. „Letos má být pochod neonacistické mládeže,“ poznamenal Pehal.

Foto: Petr Horník, Právo

Průvod happeningu

Průvod masek má ukázat, že je důvod k veselí a že občanská společnost už vznikla. „Je to občanská společnost v akci, zapojit by se mělo asi dvacet iniciativ,“ řekl Pehal s tím, že by se mohla zrodit nová tradice pro 17. listopad. „Nemáme prakticky žádnou politickou satiru, i když tradice tu je. Zakládáme si na tom, že jsme národ satiry a všemu se dokážeme smát. Tak to ukažme,“ dodal Pehal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám