Hlavní obsah

Kuba: Vyzývání Klause k nevolbě ODS je nefér

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS Martin Kuba v rozhovoru pro Právo mluvil o blížících se předčasných volbách i o výrocích exprezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause. „Pokud dnes podporuje hnutí Hlavu vzhůru, které ideologicky nespojuje téměř nic, a považuje je za lék pro pravici, tak to já považuji za politický nonsens a přešlap Václava Klause,” řekl Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Kuba

Článek

Státní volební komise vylosovala pro ODS číslo šest. Neobáváte se jako šéf ODS, že právě tolik dostanete procent?

Tak toho se neobávám. ODS má vyšší ambici. Nebudu tipovat procenta, pro nás bude důležité uhájit pozice pravice jako celku a obstát jako silná, standardní pravicová strana. Mimochodem jako jediná v České republice s tradicí přes 22 let.

Ptám se i proto, že průzkumy veřejného mínění k vám byly ve volbách prezidentských, krajských a senátních vždy příznivější, než jaký byl výsledek.

Proto nekomentuji žádné průzkumy. Můžete si všimnout, že jsem zatím ani na jeden nijak nereagoval. Důležité je počkat si na konkrétní výsledek v den voleb.

Bývalý prezident a dlouholetý předseda ODS Václav Klaus tvrdí, že pravice je v krizi, volby určitě prohraje, a voličům doporučil, aby nevolili ODS, která „nemá naději oslovit voliče a dává si vlastní góly“. Proč to podle vás řekl?

Tyto výroky Václava Klause jsou pro mě velmi nešťastné. Považuji je za nefér vůči ODS, která ho dvakrát podporovala ve volbě prezidentem a celých deset let na Hradě za ním stála.

Tyto výroky Václava Klause jsou pro mě velmi nešťastné. Považuji je za nefér vůči ODS, která ho dvakrát podporovala ve volbě prezidentem a celých deset let na Hradě za ním stála. Stále je to strana, která má řadu politiků a velmi slušných členů, kteří museli hodně korektně a decentně komentovat některé velmi sporné části amnestie v momentě, kdy za ni i ODS na veřejnosti platila politickými body.

Vyzývání Václava Klause k nevolbě ODS považuji za hodně nefér. Navíc pokud dnes podporuje hnutí Hlavu vzhůru, které ideologicky nespojuje téměř nic, a považuje je za lék pro pravici, tak to já považuji za politický nonsens a přešlap Václava Klause. Pokud něco pravici má pomoci, tak toto opravdu ne.

Vy sám jste před několika měsíci s Klausem jednal o jeho spolupráci s ODS. Jak se teď díváte na jeho výroky?

Z těch jednání nikdy nevzešly konkrétní pozice či požadavky. Já se s panem exprezidentem bavil o názorech. Nikdy jsem nebyl tím, kdo by za ním běhal a přemlouval ho, aby někam kandidoval za ODS. Nikdy jsem neměl potřebu se mediálně předvádět s jeho jménem.

Pro mě je to jen další signál, který jsem z těch jednání zaznamenával. On má nějakou svoji cestu. Byť si ho jako politika velmi vážím, tak musí počítat s tím, že já jako úřadující předseda budu ODS tvrdě bránit i proti Václavu Klausovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klaus na mítinku bloku Jany Bobošíkové ocenil například euroskeptický postoj seskupení.

Takže jste takový obrat čekal?

V podstatě ano. Ta jednání nikdy nebyla o definování termínů a společných postupů. Dnes si myslím, že je spíš motivován emočními vazbami k některým lidem než politicky pragmatickou úvahou, které byl vždy velmi schopen.

Veškeré úvahy o kandidatuře Klause do Evropského parlamentu za ODS příští rok jsou tedy podle vás už passé?

Ty výroky velmi zvedly napětí mezi ODS a Václavem Klausem a myslím, že poměrně zbytečně. Teď si neumím představit, že by to bylo téma, o kterém bychom mohli mluvit. Vždy jsem říkal, že všechny tyto hovory potřebují dva hráče: jednoho, kdo o kandidaturu stojí, a druhou stranu, která stojí o to, aby za ně ten člověk kandidoval. Taková jednání nikdy neproběhla a z dnešních výroků Václava Klause ani nevnímám, že by o takovou diskusi stál.

Proč podnikatelé od vás utíkají k hnutí ANO Andreje Babiše?

Neumím teď říci, jestli k němu utíkají podnikatelé. Faktem je, že ODS je stranou, která dokázala podnikatele i v této vládní koalici ubránit před řadou věcí, které navrhovali naši koaliční partneři. Věci veřejné chtěly zvyšovat firemní daně, TOP 09 chtěla rušit paušály pro živnostníky. Toto se nám podařilo uhájit, byť jsme si z té koalice odnesli pověst, že se ODS nedařilo živnostníky hájit. Ale přesto trvám na tom, že kdybychom v té koalici nebyli, živnostníkům by bylo mnohem hůř.

Veřejně známí podnikatelé jako Stanislav Bernard či Radim Jančura vyjádřili podporu Babišovi, a ne vám.

Každý podnikatel volí jinak z různých důvodů. Já obecně preferuji buď živnostníky, kteří se svou prací živí sami, nebo podnikatele, kteří dají dohromady firmu, která něco produkuje. Nejsem příliš fanouškem těch, kteří podnikají ze státních dotací. To podle mého názoru není podnikání.

Proto jsem přesvědčen, že ani byznys v solárních elektrárnách není podnikání. Když někomu nakážete zákonem, že si od vás musí kupovat zboží, to není žádné podnikání. Uvidíme, jaká bude struktura voličů ANO. Podnikatelů, kteří volí ODS, je v našem koláči zhruba třicet procent.

Svou kampaň představila nejen ODS, ale její pražská organizace, která má i celostátní linku: staví na Miroslavě Němcové a Bohuslavu Svobodovi. Skoro to vypadá, jako by ODS vedla paralelně dvě kampaně.

Každá regionální ODS vždy něco v kampani zdůrazňuje. Miroslava Němcová kandiduje jako celostátní lídr v Praze, takže se pražská ODS rozhodla akcentovat takovouto kampaň. Já jsem do regionálních kampaní nijak zásadně nezasahoval.

Popíráte, že byste s místopředsedkyní Němcovou vedl mocenský boj o to, kdo bude příštím předsedou ODS? Přečetl jsem si, že jste ve vedení ODS zakázal distribuovat bill-boardy s Němcovou kamkoliv jinam mimo Prahu.

To jsem si přečetl také, je to naprostá novinářská lež. Naprosto to odmítám. Odmítám, že by se na grémiu vedla jakákoliv diskuse o lepení nějakých plakátů a já bych něco zakazoval. To se nikdy nestalo. Navíc paní Němcová bude na billboardech ve většině regionů.

V té souvislosti mě zaujalo, že třeba k těm Klausovým výrokům jste vydávali prohlášení každý zvlášť a ještě asi pět minut po sobě. Nemohli jste ho zformulovat společně?

Já její prohlášení nečetl. Telefonovali jsme si s paní místopředsedkyní, ona mi sdělovala, jakým způsobem komentuje situaci ona, já jí sděloval, jak se na to dívám já. Myslím, že jsme se v řadě pohledů shodovali. Že dva hlavní představitelé ODS to takto komentují, považuji za normální.

Celý rozhovor čtěte v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám