Hlavní obsah

České vojáky v Mali potrápila malárie, zahradníka naučili český jazykolam

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domů se po šesti měsících vrátili čeští vojáci, kteří sloužili v hlavním městě Mali v Bamaku. Podařilo se jim bez větších komplikací ohlídat základnu, na které jednotky EU cvičí maliské vojáky. A naučili afrického zahradníka říkat krkolomnou českou větu Stříhám keř, a mnoho dalších.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Petr Pavel

Článek

„Místní, se kterými jsme byli na základně denně ve styku, se během několika týdnů naučili konverzovat v češtině na základní úrovni. To byl pro mě velice příjemný zážitek,“ řekl v pátek velitel české jednotky Marek Štěpánek poté, co ho s dalšími 33 vojáky na pražském Vítkově ocenil ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Půlroční mise byla podle Štěpánka poklidná, protože hlavní boje s islamistickými povstalci se vedou daleko na severu země. České vojáky potrápilo jedině tropické podnebí a místní nemoci. Konkrétně malárie, kterou onemocněli dva čeští vojáci.

Jednomu se příznaky vracejí. Četař Jiří Netesal ale dokázal přijít na slavnostní přivítání. „Jsem sice stále slabý, ale den ode dne je to lepší,“ řekl.

Do Mali již před čtrnácti dny odletěl nový český tým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám