Hlavní obsah

Schwarzenberg: Zeman nám v zahraničí škodí

ČTK, dan, los, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroky Miloše Zemana na adresu Palestinců dva dny před prezidentovým odletem na státní návštěvu Izraele opět rozbouřily nejen českou politickou scénu, ale měly odezvu i na mezinárodní scéně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Nápady, včetně toho, že by se měli všichni Palestinci přestěhovat do Saúdské Arábie, aniž by se s někým ze Saúdské Arábie setkal, je nehoráznost a bezohlednost, kterou může říci jenom buran,“ řekl v pátek Právu bývalý šéf diplomacie a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Zeman podle něj zásadně narušuje fungování české zahraniční politiky v arabských zemích a nepomáhá ani Izraeli. Česko jako dvakrát okupovaná země by mělo podle exministra o to více dbát na dodržování mezinárodního práva. „Kdybychom byli zastánci porušení mezinárodního práva, tak bych to považoval za mimořádnou hovadinu,“ dodal Schwarzenberg.

Možná to zhorší dočasně naše vztahy s arabskými státy.
Jiří Rusnok

Zeman, jenž odlétá do Izraele v neděli, vyvolal nynější kontroverzi svými výroky v obsáhlém rozhovoru pro izraelský deník Jediot Achronot. V něm podle serveru Eretz označil ČR za spolehlivého a nejlepšího spojence Izraele v EU a zároveň navrhl přesun velvyslanectví Česka do Jeruzaléma, jehož část si přitom nárokují Palestinci jako hlavní město budoucího státu.

Od Zemanova nápadu se distancoval premiér Jiří Rusnok. „Možná to zhorší dočasně naše vztahy s arabskými státy,“ reagoval v pátek v ČRo. Doplnil, že podobný návrh vláda projednávat nebude.

Drtivá většina zemí má přitom svá velvyslanectví v Izraeli v Tel Avivu, v Jeruzalémě funguje pouze několik států přes své konzuláty (například USA či Itálie).

Na Zemanův návrh přesunout ambasádu ČR do Jeruzaléma se Palestinci hned ozvali. Podle nich výzva „narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou a ničí vynaložené úsilí o dosažení dohody“. V prohlášení to zdůraznil člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát. Vyzval zároveň kvůli tomu Ligu arabských států a další organizace ke svolání mimořádných zasedání na úrovni ministrů. [celá zpráva]

Arafata přirovnal k Hitlerovi

Zeman už jako premiér v roce 2002 vyvolal skandál, když v rozhovoru pro izraelský deník Ha’arec přirovnal tehdejšího palestinského lídra Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. Později se snažil distancovat tvrzením, že izraelští novináři jeho vyjádření dezinterpretovali.

V pondělí má Zeman v Jeruzalémě jednat se svým protějškem Šimonem Peresem a s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem. Po programu není v plánu tisková konference, ač je v podobných případech obvyklá.

Reklama

Výběr článků

Načítám