Hlavní obsah

Plavební kanál jako pomník pro Zemana? Stalin na Letné vyšel levněji, tvrdí Kalousek

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v pátek postavil proti myšlence dostavět vodní kanál Dunaj-Labe-Odra, o kterém mluví prezident Miloš Zeman. V předvolební debatě v Českém rozhlase uvedl, že si ČR může dovolit jen efektivní investice. Pokud si prý Zeman chce postavit pomník, měl by podle Kalouska prý přemýšlet o něčem, jako byla Stalinova socha na Letné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek, Vojtěch Filip, Lubomír Zaorálek a Miroslav Kalousek byli 4. října 2013 hosty předvolebního diskuzního pořadu Českého rozhlasu před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny.

Článek

„Tento nápad svojí nesmyslností přesahuje onu svěží myšlenku uspořádat v Praze olympiádu. Chápu, že by to možná někomu usnadnilo dopravu, ale nemůžeme si dovolit dát několik stovek miliard na investici, která se nikdy nevrátí. Chápu, že si prezident Zeman chce postavit pomník, chápu, že strana, kterou založil, mu v tom pomáhá, ale takový pomník proboha ne. To ten Stalin na Letné vyšel levněji,“ prohlásil Kalousek.

Stalinův pomník v Praze, kterému se lidově přezdívalo Fronta na maso, byl odhalen v roce 1955, o sedm let později byl v důsledku destalinizace v tehdejším SSSR zbourán.

Pecina: ostravským firmám to usnadní život

Nápad vystavit kanál Dunaj-Labe-Odra obhajoval lídr zemanovců v Moravskoslezském kraji a ministr vnitra v demisi Martin Pecina. „Jakékoli prodloužení vodní cesty v ČR má pro zemi obrovský význam. V případě, že o 40 kilometrů bude splavněna Odra, tak všechny hutní a strojírenské společnosti v Ostravě budou mít daleko jednodušší pozici,“ prohlásil.

Nápad se ale nezamlouval ostatním politikům. Podle lídryně ODS Miroslavy Němcové by se stát do projektu vůbec neměl pouštět.

Předseda ANO Andrej Babiš řekl, že na stavbu kanálu je pozdě. „Potřebujeme peníze na podstatně jiné věci, jako sport, kulturu, ohrožené děti. Potřebujeme dopravní strategii, nemáme opravené silnice a dokončené dálnice. Potřebovali bychom, aby stát začal fungovat jako řádný hospodář, pořádně vybral daně a nakupoval,“ uvedl.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek si nemyslí, že efektivita projektu byla dokázána. „Souhlasím s panem Babišem, že potřebujeme dostavět dálnice a koridory pro vlaky a tam by měly být peníze směřovány,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám