Hlavní obsah

U soudu s Rathem zkolabovala zapisovatelka, oživoval ji sám obžalovaný

Právo, Novinky, har, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

U Krajského soudu v Praze v pátek pokračovalo líčení v kauze Davida Ratha, které mělo tentokrát nečekaný scénář. Obžalovaní totiž museli poskytovat první pomoc soudní zapisovatelce. Jednání bylo následně přerušeno.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Sanitka před Krajským soudem v Praze během zákroku záchranářů v soudní síni

Článek

Soudní zapisovatelka v pátek během líčení zkolabovala. Okamžitě k ní přiběhli obžalovaní David Rath s Kateřinou Pancovou, kteří jsou profesí lékaři, a jeden z advokátů. Ženu začali ošetřovat.

„To je reflex. Musím říci, že toto je vycvičené za léta lékařské praxe. Pan doktor Rath i já jsme dělali v akutní medicíně. Tak to je reflex, kdy vystřelíte. Nad tím člověk moc nepřemýšlí,“ komentovala později svou rychlou reakci Pancová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Za pomoci jednoho z advokátů oba lékaři položili tělo ženy na zem. „Otevřete okna,“ snažil se apelovat další z obžalovaných, partner Pancové Petr Kott, který je rovněž lékař.

Převzali ji záchranáři

Pro zapisovatelku si o chvíli později přijela pražská záchranka, která ji také kolem poledne odvezla k ošetření. Žena byla již při vědomí a bez větších potíží komunikovala se záchranáři.

Podle Pancové došlo u ženy zřejmě k tzv. hypovolemickému šoku, který způsobil nedostatečný příjem tekutin. „Paní málo pije, protože tak jako my všichni nechce často přerušovat, obtěžovat a chodit na toaletu. Měla i oschlé sliznice. Dojde k takzvanému hypovolemickému šoku, to znamená, že poklesne tlak a člověk omdlí,“ vysvětlila Pancová.

Po příjezdu lékaře měla žena podle ní stále nízký tlak a tepovou frekvenci, a tak ji záchranka raději odvezla na vyšetření, zda za kolapsem nestály například problémy se srdcem.

Událost nicméně znamenala konec pátečního jednání v kauze údajné korupce a zmanipulovaných veřejných zakázek. Předseda trestního senátu Robert Pacovský hlavní líčení přerušil do příštího úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám