Hlavní obsah

Klaus ničí demokracii, vrací exprezidentovi úder ODS

Právo, Jan Martinek

Václav Klaus si nebývale ostře rýpl do ODS, kterou před více než dvaceti lety založil: doporučil voličům, aby ji v předčasných volbách nevolili. Rozzlobení představitelé strany mu to vrátili. Klaus se podle nich stal směšným, podporuje destrukci demokratického systému.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Článek

„Tak, jak se dneska ODS vyvíjí, bych nikomu nedoporučoval, aby ji volil,“ sdělil v rozhovoru pro MF Dnes Klaus. Volby podle něj nedopadnou pro pravici dobře. „ODS podle mého názoru nemá jakoukoliv naději, aby oslovila voliče – den za dnem si dává vlastní góly. Tudy cesta nevede. Pravice tragickým způsobem prohraje,“ řekl. [celá zpráva]

Exprezident se opět výslovně přihlásil k volebnímu bloku Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru!, který před časem podpořil i veřejně. „Řekl jsem, že podpořím hnutí, které vzniklo kolem Jany Bobošíkové, a nevidím šanci, že bych mohl hlas hodit někomu jinému,“ řekl.

Na jeho slova reagovali představitelé ODS nevolí. „Václav Klaus se přihlásil ke slepenci Jany Bobošíkové, který nemá ani členskou základnu, ani program, a v první chvíli se rozpadne. To, že nás nebude volit, víme už čtrnáct dní a nic to pro nás neznamená,“ uvedla pro Právo celostátní lídryně ODS Miroslava Němcová.

Kuba: Velmi nefér vyjádření

„Jeho vyjádření znamená, že podporuje destrukci demokratického systému, místo aby spolu s námi hledal možnosti, jak stabilizovat situaci v naší zemi. Odmítám jeho postup, kdy dramatickým oslabováním pravice nahrává levici a nesystémovým stranám,“ uvedla pak v prohlášení.

Šéf ODS Martin Kuba považuje Klausovo vyjádření vůči ODS za „velmi nefér“. Připomněl mu, že ODS za ním stála nejen ve dvou prezidentských volbách, ale také i po amnestii, která podle Kuby ublížila i ODS.

Pospíšil: Voliči mají vlastní hlavu

Ještě v roce 2002 říkal předseda ODS Klaus, že je „zastáncem ne slepenců, ale jasně definovaných politických stran“, připomněl Kuba.

„Pokud tedy dnes jednou větou odsoudí politické projekty, jako jsou ANO, Úsvit nebo TOP 09, a zároveň podpoří na poslední chvíli slepený projekt Hlavu vzhůru!, ve kterém vedle sebe kandidují expolitici ODS, Věcí veřejných i ČSSD, považuji to za naprostý politický nonsens a nepochopitelný názorový veletoč,“ dodal Kuba.

Exposlankyně ODS Jana Černochová přidala výtku: „Pan prezident cestou ,hlavou vzhůru‘ ztratil soudnost. Nemyslela jsem si, že o něm někdy řeknu, že se stává směšným.“ Podobná slova volil i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Václav Klaus se během dvaceti let z rozumného pravicového politika dostal na kraj. Nevěřím, že ho lidé uposlechnou,“ řekl Právu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

„Je to svaté právo Václava Klause. Evidentně nás volit nebude. Doufám, že voliči pravice mají vlastní hlavu a vlastní úsudek,“ zareagoval místopředseda ODS a lídr na Plzeňsku Jiří Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám