Hlavní obsah

Teroristi, nebo hrdinové? Politici se znovu hádali o Mašínech

Právo, jim

Diskusi osmi nejsilnějších lídrů v Plzeňském kraji ve čtvrtek v České televizi hned zkraje rozvířilo téma bratří Mašínů, kdy se měli reprezentanti stran vyjádřit, zda je pokládají za hrdiny zasluhující si vyznamenání, či je mají za vrahy nevinných osob. Politici se neshodli, ale ze židle většinu nadzvedl projev lídra komunistů Karla Šidla, který označil Mašíny za vrahy a teroristy zastal se bývalého prezidenta Klementa Gottwalda.

Foto: Právo

Milan Paumer ze skupiny bratří Mašínů

Článek

Podle Šidla by se o Mašínech měla ve školách učit pravda, protože vraždu „svázaného člověka posuzovat tak, že jim dáme ocenění, tak je to popření historického vývoje“.

„V 50. letech nebyl už v ČR válečný stav, tak to byl teroristický čin. Pro mě jsou to vrahové, kteří by si nezasloužili žádné ocenění,“ prohlásil Šidlo. Na otázku, jak pohlížet na prezidenta Klementa Gottwalda, který například podepsal rozsudek smrti nad nevinnou Miladou Horákovou, odvětil, že se pouze držel své pozice v exekutivě.

Nad tím se pohoršoval lídr plzeňského Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury Vít Bárta, který deklaroval, že se mu po zaznění „zvrácené věty“ o Gottwaldovi chce zvracet. Prvního muže krajské ODS Jiřího Pospíšila zase rozladil jiný Šidlův výrok, kterým přirovnal současné nálady ve společnosti k atmosféře 50. let, což je podle Pospíšila důkaz, že je třeba si totalitní minulost připomínat.

Téma pořád rozděluje

Podle lídra TOP 09 Marka Ženíška by si příběhu Mašínů měla číst mladá generace, aby nepodléhala mylným interpretacím. K reprezentantům ČSSD a KSČM pak vznesl dotaz, od kterého roku by se v případě jejich společné vlády společnost směla o historii bavit.

Narážel tím na prohlášení jedničky ČSSD Milana Chovance, že už „bylo historie dost“ a měli bychom se věnovat tématům, která zemi posunou vpřed. Podle něj jsou Mašíni symbol, o kterém se zbytečně moc diskutuje.

Nezávislý představitel Ano Josef Vozdecký vyslovil názor, že téma se má řešit napříč politickým spektrem, aby už společnost nerozdělovalo.

Lídr SPOZ Jan Kůrka má Mašíny za vrahy s tím, že hrdinství vidí „v lidech, kteří makali, budovali“. Odvolával se přitom i na Václava Havla, který vyznamenání pro Mašíny odmítal.

Tři ku pěti

Václav Krása, který vede kandidátku lidovců, k tomu poznamenal, že Němci ještě dnes trestají spolupracovníky s nacismem, zatímco v ČR mohou osoby, které aktivně spolupracovaly s minulým režimem, kandidovat ve volbách.

Většina z diskutujících se shodla, že Mašíny za hrdiny odboje nepokládá. Pouze Krása, Pospíšil a Ženíšek je vesměs pokládají za hrdiny a statečné muže, ale vyznamenání by jim prý asi nedali. Ženíšek jen poznamenal, že členem skupiny Mašínů byl i Milan Paumer, který nikoho nezavraždil, ale rovněž se žádného vyznamenání nedočkal.

V televizní debatě se probírala také témata související s životním prostředím, například situace kolem odpadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám