Hlavní obsah

Zaorálek bránil ČSSD, vinu za kauzu OKD necítí

Novinky, jov

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ve čtvrtek na setkání s novináři bránil svou stranu před obviněním, že nese zásadní vinu za současný stav společnosti OKD a potíže s bývalými podnikovými byty. Podle Zaorálka problém vznikl už na konci roku 1990, kdy vláda rozhodla, že se byty stanou součástí privatizované společnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Společnost OKD následně za vlády Václava Klause podle Zaorálka prošla divokou privatizací. V jejím důsledku ztratil stát většinu. „Divoká privatizace způsobila, že většinový podíl byl nedosažitelný pro stát,“ podotkl. Za vlády ČSSD, v roce 2004, tak došlo k prodeji menšinového podílu ve výši 46 procent.

V této souvislosti Zaorálek přišel i s tvrzením, že tehdy privatizaci podporovaly i hornické odbory, které chtěly, aby OKD vlastnil jediný majitel. Podnikatel Zdeněk Bakala podle místopředsedy sociální demokracie v té době v osobním rozhovoru tvrdil, že ho byty OKD nezajímají.

„Ujistil mě, že jeho byznys jsou doly, že ho byty nezajímají,“ řekl Zaorálek. Bakala měl podle něj přislíbit, že byty převede na nájemníky. Podle znění privatizační smlouvy mají právě nájemníci předkupní právo. K tomu ale nedošlo. Místopředseda ČSSD v této souvislosti upozornil, že pro takovou situaci obsahuje privatizační smlouva ustanovení, že stát může od kontraktu ustoupit nebo požadovat finanční náhradu.

Vlády po roce 2006 ale podle Zaorálka tuto šanci promarnily. Poukázal, že se sice ministerstvo financí rozhodlo vymáhat pokutu 30 miliónů korun, ale spor prohrálo. Podle člena nejužšího vedení sociální demokracie k tomu došlo za podezřelých okolností. „Mně to přišlo velmi podezřelé, jak to zpackali,“ podotkl.

Souhlasí s prezidentem

Společnost OKD se vzhledem k hospodářským potížím rozhodla v roce 2014 uzavřít černouhelný Důl Paskov. Prezident Miloš Zeman i vláda Jiřího Rusnoka požadují, aby důl fungoval ještě po další dva roky. Zeman navíc kritizoval Bakalu, měl si podle něj našetřit finance na horší časy.

S tím ve čtvrtek vyslovil souhlas právě Zaorálek, který přitom nepatří k prezidentovým oblíbencům. Místopředseda sociální demokracie poukázal, že společnost OKD měla každý rok zisk šest miliard korun. Bakala měl podle něj počítat s příchodem těžkých let a vytvářet si tedy finanční rezervu. „Sanace OKD ať se řeší ze zisku OKD,“ podotkl Zaorálek.

Stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban doplnil, že pokud bude po volbách vládnout jeho strana, nehodlá finančně Bakalovo podnikání jakkoliv podpořit. Případný kabinet sociální demokracie chce také provést audit a kontrolu hospodaření OKD. Navíc plánuje i kontrolu dodržování privatizačních smluv. Zaorálek v této souvislosti nevyloučil i možnou trestní odpovědnost. Podle Urbana bude nový kabinet zajímat vlastnická struktura společnosti NWR, která těžební společnost vlastní.

ČSSD plánuje podat pomocnou ruku nejen Moravskoslezskému kraji, který tíží situace OKD, ale také Ústecku. V tomto směru hodlá podle Urbana vyjednat v rámci EU možnost masivně podpořit investice. ČSSD se také chce zaměřit na podporu technického školství a budování kapacit na vývoj, výzkum a inovace.

Reklama

Výběr článků

Načítám