Hlavní obsah

Nejdůvěryhodnější politici: Zeman, Okamura, Rusnok a Fischer

– Praha

Nejdůvěryhodnějším českým politikem je podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) prezident Miloš Zeman, kterému věří 48 procent lidí. Za ním skončil senátor a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se 44 procenty a premiér v demisi Jiří Rusnok, jemuž vyjádřilo důvěru 43 procent dotazovaných.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman odpovídá na otázky lidí ve Znojmě.

Článek

V zářijovém průzkum CVVM se vycházelo ze seznamu 32 politiků a tazatelé se ptali, zda jim občané důvěřují, nedůvěřují, nebo to nedokážou posoudit. Zeman získal nejvíce kladných odpovědí stejně jako při březnovém průzkumu, ale v míře důvěry si od té doby pohoršil o tři procentní body.

Okamura, Rusnok i ministr financí Jan Fischer, který skončil se 40 procenty čtvrtý, byli v tomto průzkumu hodnoceni poprvé.

Z představitelů stran rozpuštěné Sněmovny se nadále největší důvěře těší předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, ale oproti dubnovému průzkumu si pohoršil o osm procentních bodů na 36 procent. Důvěru vyšší než 30 procent ještě získali předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Kalousek na chvostu

Naopak největší nedůvěru respondenti cítí k místopředsedovi TOP 09 strany Miroslavu Kalouskovi, jemuž nedůvěřuje 85 procent lidí. O pět procentních bodů nižší míru nedůvěry má předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který v předčasných volbách kandiduje za Okamurův Úsvit, a 70 procent občanů nedůvěřuje bývalé hlavě státu Václavu Klausovi, který přitom v době, kdy zastával nejvyšší ústavní funkci, žebříčkům důvěryhodnosti dominoval.

Důvěra vybraným politikům v září 2013 (v %)
Zeman48
Okamura44
Rusnok43
Fischer40
Schwarzenberg36
B. Sobotka35
Babiš32
Pospíšil29
Nemcová28
Zaorálek28
Hašek26
Filip25
Škromach25
Klaus24

Při odhlédnutí od odpovědí lidí, kteří se nedokázali přiklonit ani na jednu stranu, nebo daného politika vůbec neznali, kladné hodnocení převažovalo jen u Zemana, Okamury a Rusnoka.

Průzkum se uskutečnil od 9. do 16. září a zúčastnilo se ho 1029 obyvatel České republiky starších 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám