Hlavní obsah

Voličské průkazy budou mít vodoznak

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra se rozhodlo přitvrdit při organizaci voleb. Resort chystá nové voličské průkazy. Budou, stejně jako třeba bankovky, kolky či identifikační průkazy občanů, opatřeny ochrannými prvky. Díky tomu budou přesně kontrolovatelné a těžko je bude možné padělat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volby do Sněmovny se budou konat 25. a 26. října. Ilustrační foto

Článek

Kvůli nečekanému pádu Nečasovy vlády a vyhlášení mimořádných voleb ale vnitro nestihlo potřebné změny do říjnových sněmovních voleb, takže platit začnou až příští rok v květnu při volbách do Evropského parlamentu.

„Byli bychom rádi, kdyby se to týkalo už těchto voleb, ale nedá se to stihnout. Vše jsme chystali na řádné volby v květnu příštího roku, s předčasnými se nepočítalo,“ řekl Právu člen státní volební komise, šéf odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych.

Připomněl aféru s údajným kopírováním průkazů při prezidentské volbě.

„Ačkoli jsme vše zkontrolovali a nenašel se ani jeden takový voličský průkaz, řekli jsme si, že do budoucna pro klid duše jejich podobu a vydávání zpřísníme,“ uvedl Henych.

Obavu z čachrů s průkazy měli komunisté a zemanovci, kteří se kvůli tomu obrátili jak na ministerstvo vnitra, tak na policii. Členové SPOZ opírali své podezření o informaci konkrétního člověka, jehož syn údajně přivezl domů 40 nakopírovaných voličských průkazů. Komunisté zase poukazovali na nebývalé množství těchto dokladů mezi voliči.

Unikátní číslo umožní evidenci

Podle návrhu chystané nové vyhlášky upravující provádění voleb budou voličské průkazy stejné pro všechny typy voleb s výjimkou voleb do zastupitelstev obcí, pro které se voličský průkaz nevydává.

Každá série tiskopisů bude označena písmenem a jednotlivé tiskopisy budou mít šestimístné číslo. Jakmile se vyčerpají čísla jedné série, bude následovat další, označená dalším písmenem v abecedním pořadí. Každý bude mít také své unikátní číslo, které umožní jeho evidenci.

Nově bude voličské průkazy tisknout tiskárna ministerstva vnitra, která to zaplatí ze svého rozpočtu. Vnitro ale bude muset vypsat výběrové řízení na dodavatele papíru, protože ochranné prvky vyžadují jeho speciální druh. Podle ministerstva vnitra by výroba nových voličských průkazů neměla stát více, než tomu je dosud.

Strany nápad vítají

Politické strany přitom rozhodnutí ministerstva vnitra vítají. „Každý krok, který vede ke zvýšení důvěryhodnosti průběhu demokratických voleb, je vždy ku prospěchu,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za správné to označil také místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek. „Pokud s tím nebudou spojeny velké náklady, lze jen souhlasit. Jestliže vznikají podezření při volbách, tak toto je určitě pojistka proti zneužití,“ řekl Zaorálek Právu.

Souhlasí i komunisté. „Jestliže dosud nebyl voličský průkaz opatřen ochrannými prvky, při současných technických možnostech je jejich falšování velmi jednoduché,“ řekl Právu šéf strany Vojtěch Filip.

Podle Filipa měla jeho strana při prezidentských volbách signály od svých zástupců ve volebních komisích, že do některé obce přijel autobus a najednou se do volební místnosti dostavilo více lidí s voličskými průkazy.

A kontrola, že stejný autobus nezastavil předtím o deset kilometrů dál a situace byla stejná, jak řekl, neexistuje.

Anketa

Je opatření voličských průkazů ochrannými prvky rozumný nápad?
Ano
75,1 %
Ne
24,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5361 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Reklama

Výběr článků

Načítám