Hlavní obsah

Ve volbách se utká 23 z 24 přihlášených uskupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady k letošním volbám do Sněmovny připustily 23 z 24 přihlášených uskupení. Patří mezi ně všechny volební strany, které mají podle průzkumů největší šanci získat křesla v dolní komoře parlamentu. Registračním sítem v pondělí neprošlo pouze nedávno založené hnutí Volební principy prázdných a blokovaných židlí (mandátů), které se nominovalo pouze ve středních Čechách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volby se uskuteční o posledním říjnovém víkendu.

Článek

Ve všech krajích tak nadále kandiduje 17 stran nebo hnutí, díky nominacím různých menších uskupení si ale lidé budou moci vybírat v každém z regionů minimálně z 18 hlasovacích lístků.

Lépe na tom budou v Pardubickém kraji, kde bylo registrováno 19 kandidátek. Ve středních Čechách bude soupeřit 20 stran a hnutí a největší konkurence bude v Praze, kde se utká všech 21 přihlášených seskupení.

ANEO neprokázalo zaplacení příspěvku

V pěti krajích bylo kvůli nedodání dokladu o zaplacení příspěvku na úhradu volebních nákladů vyřazeno také hnutí Aktiv nezávislých občanů (ANEO). Ucházet se ale bude moci o přízeň voličů v dalších čtyřech regionech, kde příspěvek zaplatilo. Proti vyřazení se ovšem bude moci do dvou dnů odvolat k soudu.

Kandidujícím stranám Státní volební komise ve středu vylosuje volební čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky s jejich kandidáty. Strany je také budou moci využít ve volební kampani. Od 14. do 23. října budou moci tlumočit svá poselství prostřednictvím veřejnoprávní televize a rozhlasu, kde budou mít vyhrazený prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám