Hlavní obsah

KSČM chce omezit zahraniční vlastníky českých médií

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Komunisté hodlají vyvolat po evropských volbách širokou diskusi o změně majetkových poměrů v médiích. Nelíbí se jim, že většina médií v Česku je v majetku zahraničních vlastníků. "To samozřejmě omezuje možnosti objektivní a vyvážené informace pro občana České republiky," prohlásil na tiskové konferenci místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Článek

Podle něj mají připravený jen "právní nástin" možné úpravy vlastnických vztahů, který ale nepočítá s žádným vyvlastňováním. "Ve tříleté lhůtě vlastník nabídne jiným operátorům na mediálním trhu, aby nabyli vlastnictví. Kdyby se nenašel zájemce, tak by ho stát vykoupil a nabízel pak v privatizaci," vysvětlil na dotaz Práva. Filip argumentoval Listinou základních práv a svobod, která dává možnost podnikat každému, ale stanovuje také podmínky a omezení.

"Neznamená to nic jiného, než že nebude moci jeden kapitál vlastnit více než jedny noviny nebo nesměl majetkově vstupovat do televize či rádia, pokud už bude vlastnit celostátní deník," uvedl. Podle něj takové "křížení vlastnictví" je omezeno ve všech státech EU.

Filip chce také diskutovat o tom, nakolik se úprava má týkat jednotlivých kapitálových skupin uvnitř EU, neboť i ta si podle něj musí chránit svůj mediální trh před vlivem kapitálu z Asie, Afriky či Ameriky. Považuje to za zcela legitimní požadavek, který vychází jak z našich mezinárodních smluv, tak i ze smlouvy o přistoupení k EU. "Je potřeba chránit evropský mediální trh před záplavou informací, které spíše omezují právo na skutečné informace o situaci v České republice, respektive v EU," prohlásil Filip.

Politici: pravidla máme

Ostatní politické strany se však tváří na úmysl komunistů skepticky a argumentují dostatečnými pravidly pro mediální trh. "Je to téma k diskusi, nicméně si nedokáži představit, že bychom kladli jakoukoliv bariéru zahraničnímu kapitálu," uvedl pro Právo místopředseda sněmovny Ivan Langer (ODS). Podle něj se nemá rozlišovat odkud přichází kapitál, ale stanovit podmínky, které musí každý podnikatel v mediální oblasti plnit. "Podmínky poskytovat všestranné, objektivní a vyvážené informace dostává každý, kdo má licenci, ať už je z USA, Austrálie či Velké Británie," zdůraznil Langer.

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska existují pravidla hospodářské soutěže, nad kterými bdí Úřad pro hospodářskou soutěž a i příslušná Evropská komise. "Pravidla se mi zdají dostatečná," řekl Právu.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) soudí, že mediální trh je už nyní regulován. "Vydání licence je v rukou České republiky, tak není třeba hledat nové nástroje, které by bránily zahraničnímu kapitálu," řekl ministr. Rozumí však podle svých slov úvahám v koridoru co je "národní zájem" a co jednotný evropský trh. "Pokud by tyto úvahy byly mimo tento rámec, tak jsou samozřejmě nerealistické. Jestliže by byly v rámci tohoto koridoru, tak se takové debatě není potřeba bránit," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám