Hlavní obsah

Rozhlas chce poplatky i za rádia ve služebních autech, obešle tisíce firem

Český rozhlas (ČRo) obešle kvůli koncesionářskému poplatku 10 tisíc firem, a poté i soukromé osoby. Tisíce společností a domácností tak dostanou v následujících týdnech výzvu, aby začali platit 45 korun měsíčně. Zástupce vedení ČRo to řekl na čtvrteční schůzi Rady Českého rozhlasu, informoval Médiář.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Tento týden spouštíme další oslovovací akci na právnické osoby v oblasti provozovatelů autoparku, to znamená, cílíme zase na přijímače umístěné v osobních a nákladních autech," uvedl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Ladislav Musil.

ČRo následně osloví fyzické osoby, které nemá v evidenci, ale které odebírají elektřinu. "Velkou akcí, kterou plánujeme na říjen, je oslovení soukromých osob, odběratelů elektrické energie. Jak nám to umožňuje zákon, dostali jsme data od distributorů energie a teď je zpracováváme," dodal Musil.

Koncesionářský poplatek je hlavním zdrojem příjmů rozhlasu. Domácnosti jej ve výši 45 korun platí za jeden přijímač, na rozdíl od podnikatelů nebo organizací, které platí za každé vlastněné nebo držené zařízení. Loni představovaly celkové výnosy od poplatníků 1,95 miliardy korun při nákladech na výběr 115 miliónů korun.

V letošním prvním pololetí rozhlas na poplatku vybral 1,04 miliardy Kč, což je mezioční růst o 41 miliónů Kč, tedy o čtyři procenta, napsal Médiář.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám