Hlavní obsah

Historici zřejmě objevili část praporce svatého Václava

Praha

Historici se domnívají, že na Pražském hradě objevili zbytek praporce svatého Václava. Nález by doplnil Václavovu zbroj. Už několik let historici zkoumají meč, drátěnou košili a přilbici svatého Václava, kterého jeho bratr Boleslav nechal zavraždit 28. září roku 935. V pátek to uvedl Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Profimedia.cz

Lebka svatého Václava.

Článek

"My si dnes myslíme, že ten křížek, který je dnes na praporci svatého Jiří, byl původně na praporci svatého Václava," řekla ČRo kurátorka sbírek Pražského hradu Milena Bravermanová. Praporec svatého Jiří je trvale vystavený v expozici svatovítského pokladu na Pražském hradě, křížek na něm je zhotovený ze železného pletiva a lemovaný zlatem.

Podle Bravermanové jsou si nesmírně podobné technologie výroby křížku a kroužkové zbroje, kterou nosil kníže Václav. Textilie původního praporce svatého Václava se nedochovala.

"Protože funkce svatého Jiří a svatého Václava byla obdobná v pojetí křesťanského bojovníka, tak ten křížek potom byl přemontován na praporec svatého Jiří," domnívá se Bravermanová.

Zbroj, přilbice, meč i praporec se staly uctívanými relikviemi po Václavově zavraždění. Historikům se tak nyní podle Bravermanové podařilo shromáždit všechny čtyři relikvie, které se ke svatému Václavovi jakožto světci a patronovi českého národa vážou.

Ve Staré Boleslavi začíná svatováclavská pouť

Převezením relikvie svatého Václava z Prahy do Staré Boleslavi, kde byl patron země zavražděn, v pátek večer začne svatováclavská pouť. V sobotu se pak na Mariánském náměstí uskuteční tradiční mše, kterou bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Na svatováclavské pouti se vedle duchovního programu uskuteční koncerty a tradiční pouťové zábavy. Akci pravidelně navštěvuje několik tisíc lidí.

Stěžejní část duchovního programu, slavnostní poutní mše, začne v sobotu v 10.00 na Mariánském náměstí. Svatováclavské relikvie budou do města přivezeny už v předvečer státního svátku Dne české státnosti a budou vystaveny v kryptě baziliky svatého Václava.

Tentokrát bez prezidenta

Na svatováclavskou pouť nepřijede prezident Miloš Zeman, který tak nebude pokračovat v tradici svého předchůdce Václava Klause, jenž se pouti v posledních letech účastnil. Zeman podle své mluvčí Hany Burianové na pouť nepojede kvůli předem plánovanému soukromému programu, v sobotu prezidentovi bude 69 let. Chybět tentokrát bude i Klaus, který podle svého webu bude pracovně v USA.

Letošním významným hostem je mnichovský kardinál Reinhard Marx, který se podle České biskupské konference vysloví nejen k 75. výročí mnichovské dohody, ale promluví také o "světlých okamžicích" společných oběma sousedním národům Čechů a Němců.

Protesty se přesunuly do Prahy

Při svatováclavské pouti se měl původně konat protest členů techno kultury Do It Yourself (DIY) proti sílící moci katolické církve a věznění členek hudební skupiny Pussy Riot v Rusku. Členové techno kultury však nakonec protest přesunuli do Prahy.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících, návštěvníků i řada významných hostů, aby si společně připomenuli odkaz českého knížete v místě jeho mučednické smrti.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50 000 lidí. Pouť se koná každoročně v obou staroboleslavských chrámech, v bazilice sv. Václava i v poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám