Hlavní obsah

ANO na Liberecku boduje, je druhé za ČSSD

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Další ze série předvolebních debat v České televizi ve čtvrtek večer byla odvysílána s volebními lídry v Libereckém kraji. Účastnili se představitelé osmi politických stran, které mají v regionu největší šanci na úspěch.

Foto: Novinky

Aktuální volební potenciál v Libereckém kraji.

Článek

Podle výsledků průzkumu volebního potenciálu, který pro ČT exkluzivně provedly agentury STEM/MARK a Median, se na prvním místě drží ČSSD. Překvapením je hnutí ANO magnáta Andreje Babiše, kterému se na Liberecku podařilo přeskočit ostatní etablované strany a dostal se na druhé místo. Průzkum volebního potenciálu se významně liší od volebního modelu a stranických preferencí: odrážejí se v něm i hlasy těch voličů, kteří se nemohou rozhodnout mezi několika stranami. Proto výsledný součet přesahuje sto procent.

Zvýšit či nezvýšit

Hlavním tématem debaty bylo zdravotnictví: lídři kandidátek diskutovali především hospodaření nemocnic a zdravotních pojišťoven. Dotkli se i neefektivního hospodaření VZP: levicoví politici například navrhovali zvýšení plateb za státního pojištěnce. Lídr ČSSD Pavel Ploc dokonce prosazoval zrušení všech pojišťoven a zavedení pouze jedné.

ODS by zase zavedla bonusy za zdravý životní styl. „Budou-li se lidé o své zdraví starat, chodit na preventivní prohlídky, třeba k zubaři, bude jim placena plomba. Pokud budete žít zhýralým životem, zaplaťte všechno,“ řekla například lídryně na Liberecku, starostka České Lípy Hana Moudrá. Lídr lidovců Kamil Jan Svoboda také řekl, že podle KDU-ČSL by měli ve správní radě sedět nikoliv politici, ale transparentně vybíraní odborníci.

Politici diskutovali také situaci okolo OKD a Dolu Paskov. Vesměs se shodli na tom, že není možné, aby vláda z veřejných peněz sanovala ztrátový byznys OKD. Podle některých je potřeba horníky, kteří mohou zasypáním ztrátového Dolu Paskov přijít o práci, rekvalifikovat. Někteří tomu odporovali. „Lidi před důchodem asi těžko rekvalifikujeme,“ řekl lídr KSČM Stanislav Mackovík. Společnost měla podle něj mít rezervní fond, ze kterého by teď bylo možné řešit finanční problémy.

Pavel Ploc také vyzval k zodpovědnosti majitele společnosti OKD, finančníka Zdeňka Bakalu. ČSSD by podle něj podporovala zaměstnanost z evropských peněz.

Foto: Novinky

Aktuální volební potenciál v libereckém kraji

Lídr hnutí ANO Martin Komárek zastával názor, že řešením situace v Moravskoslezském kraji je zavést podhoubí pro stabilní podnikatelské prostředí, které by generovalo pracovní místa pro ty, kteří jsou v ohrožení. „Společnosti, jež zaměstnávají absolventy či lidi dlouhodobě bez práce, by měly být daňově zvýhodněny,“ řekl Komárek. Daňové úlevy pro podnikatele zaměstnávající absolventy má v programu i ODS.

Poslední část byla věnována poplatkům ve zdravotnictví. Lídryně hnutí Úsvit, zdravotní sestra Jana Hnyková pravicovým politikům vyčetla reformu zdravotnictví, která podle ní vyvedla ze zdravotnictví spoustu peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám