Hlavní obsah

Nečase naštval dopis od Nejvyššího soudu, proto jeho manželka nevypovídala

Právo, rav, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněná bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) odmítla podle zjištění Práva v úterý vypovídat na policii ani ne tak kvůli psychickým problémům, ale hlavně kvůli dopisu, který v pátek, den před svatbou, obdržel její novomanžel Petr Nečas a který ho prý velmi rozlítil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová odchází s manželem Petrem Nečasem od výslechu.

Článek

Odesílatelem byl totiž Nejvyšší soud, jenž vyzval v dopise bývalého předsedu vlády, ať se vyjádří k žádosti olomouckých vrchních žalobců týkající se kauzy možné korupce zákonodárců z řad ODS, v níž je Nečasová obviněna a její manžel v roli podezřelého.

„Údajně to (Nečasovi) spolu kromě sobotní svatby řešili celý víkend,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj.

Eduard Bruna o výslechu Jany NečasovéVideo: Novinky

Na stejnou výzvu Nejvyššího soudu už podle informací Práva reagovali bývalí poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, které dozorový státní zástupce Rostislav Bajger původně na rozdíl od Nečase stíhal. Jejich obvinění však muselo Nejvyšší státní zastupitelství v červenci zrušit poté, co Nejvyšší soud trojici exposlanců vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, protože část skutku, kterou jim policie kladla za vinu, podle něj byla pokryta poslaneckou imunitou.

Nečas jako podezřelý

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci poté skutek upřesnilo a znovu se obrátilo na Nejvyšší soud, zda je možné trestní stíhání bývalých zákonodárců znovu obnovit.

Do skupiny podezřelých již zahrnulo i Nečase. Nečas dostal dopis se zpožděním až minulý týden. Právě text s žádostí žalobců jej zřejmě hodně naštval, především pak skutečnost, že by žalobci rádi obvinili i jeho samotného. Není to přitom tak dávno, co Nečas kvůli stíhání a vazbě své tehdy ještě partnerky ostře kritizoval šéfa olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvana a žádal jeho hlavu.

Jako osoby blízké proti sobě nemusí Nečasovi vypovídat. To nicméně nemuseli ani před svojí víkendovou svatbou, protože policii přiznali, že spolu mají intimní vztah.

Sám Ištvan ve středu neměl podle svých slov zdání, jak Nejvyšší soud ve věci jeho žádosti postupuje a koho všeho vyzval k vyjádření. Pouze uvedl, že zatím žádné rozhodnutí nedostal.

„Přiznám se, že vůbec nemáme žádnou informaci o tom, jak Nejvyšší soud pracuje, kdy a komu to posílá. Pravda je, že i my jsme dostali jejich žádost k vyjádření, když soud poprvé rozhodoval v červenci,“ řekl Právu Ištvan.

Výjimečný případ

Nicméně potvrdil, že se žalobci v žádosti dotazovali na konkrétní čtveřici bývalých poslanců včetně Nečase, což prý vyplývá i z jejího textu, který před časem zveřejnili na internetu.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová na kongresu ODS v listopadu 2012

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas ve Sněmovně.

Na otázku, zda je podle něj běžné, že Nejvyšší soud vyzývá ve stále běžící trestní věci o vyjádření podezřelé a původně obviněné, doplnil, že jde o zcela výjimečný případ, na který zatím není žádná judikatura, jež se tedy teprve tvoří, a tudíž s tím nemá žádnou zkušenost.

Reklama

Výběr článků

Načítám