Hlavní obsah

Zeman se na jednání OSN nechystá. Je to práce premiéra, tvrdí

Českou republiku bude na Valném shromáždění OSN v New Yorku zastupovat premiér Jiří Rusnok. Prezident Miloš Zeman na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause má za to, že jde o práci předsedy vlády. Spolu s Rusnokem bude českou delegaci zastupovat ministr zahraničí Jan Kohout a ministr obrany Vlastimil Picek. Rusnok v pátek přednese na Valném shromáždění OSN projev.

Foto: Petr HLoušek, Právo

Českou republiku budou zastupovat premiér Jiří Rusnok (vlevo) s ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem a ministrem obrany.

Článek

„Pan prezident zastává názor, že na akce, jako je summit OSN, by měl jezdit předseda vlády,“ sdělila k Zemanově rozhodnutí mluvčí Hradu Hana Burianová.

Zeman ve středu zahajuje oficiální návštěvu Jihomoravského kraje.

Klaus na summity jezdil

Předchozí prezident Klaus na rozdíl od Zemana na summity OSN pravidelně jezdil. Loni přednesl projev, v němž zpochybnil úspěšnost mezinárodních mírových misí či vyjednávacích týmů. V řeči se dotkl situace v Sýrii zmítané občanskou válkou. O rok dříve Klaus odmítl jednostranné kroky v izraelsko-palestinském sporu, vyzval Evropu ke spolupráci s novými režimy v severní Africe a podpořil jadernou energetiku.

Podle webu OSN na summitu vystoupí mimo jiné prezidenti Francie, Slovenska, Ukrajiny, Rakouska, Švýcarska nebo Polska. Na jednáních bude členské země zastupovat 84 hlav států, 41 šéfů vlád, 11 vicepremiérů a 65 ministrů zahraničí.

Ministry čeká maratón schůzek a jednání

Ministr obrany Picek bude v pátek jednat s vedoucím Úřadu pro vojenské záležitosti sekretariátu OSN a náměstkem generálního tajemníka OSN pro mírové operace. Ve čtvrtek se ministr setká s veliteli texaské národní gardy a nebraské národní gardy.

Řadu jednání absolvuje i ministr zahraničí Kohout. Ten je v New Yorku již od úterý. Mimo jiné si spolu se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem v České národní budově připomněli 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám