Hlavní obsah

Amnestie pro manažery H-Systemu platí, rozhodl Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojice zástupců vytunelované společnosti H-System se definitivně vyhne možnému trestu. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání, které v kauze manažerů Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zeman podal dovolání kvůli aplikaci novoroční prezidentské amnestie na uvedenou trojici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tři aktéři případu v roce 2011 dostali za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud pak ale pravomocný verdikt částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za příliš mírné. Kvůli tomu kauza zůstala déle otevřená a dopadla na ni amnestie vyhlášená na Nový rok prezidentem Václavem Klausem. Prezident se tehdy rozhodl zastavit řadu dlouhotrvajících trestních stíhání.

Odůvodnění nového verdiktu Nejvyššího soudu, na který ve středu upozornila Česká televize, není zatím známé. Soudci v minulých týdnech sice několik amnestií zrušili, vždy se však jednalo o případy lidí, kteří se po určitou dobu skrývali v zahraničí. Tato okolnost u manažerů H-Systemu nenastala, a soud tak nejspíš nenašel důvod k zásahu.

První verdikt zněl devět, respektive osm let

Vítek a Eliáš si měli podle verdiktu Vrchního soudu v Praze z roku 2011 odpykat tříleté tresty vězení podmíněně odložené na zkušební dobu pěti let, Tůma dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. Vrchní soud tak výrazně zmírnil tresty, které mužům dříve vyměřil pražský městský soud. Vítek a Eliáš dostali od prvoinstančního senátu devítiletý a Tůma osmiletý trest vězení.

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, který pak dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu. V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám