Hlavní obsah

Grégr, Kužvart, Zubová. Už se na ně zapomnělo, teď chtějí zpět

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nikdy neříkej nikdy. V případě politiků to platí dvojnásob. Na kandidátkách pro říjnové předčasné volby se objevili lidé, kteří se s vysokou politikou rozloučili před deseti lety a z nichž mnozí už jsou dávno v důchodovém věku.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Grégr býval ministrem ve vládě Miloše Zemana.

Článek

Do Sněmovny se derou především na kandidátkách zemanovců, kteří sázejí na bývalé ministry Zemanovy vlády, jako Jana Fencla, Eduarda Zemana, Jaromíra Schlinga, Miroslava Grégra a Miloše Kužvarta.

Na kandidátkách lze najít celkem 31 bývalých politiků. Např. z koaličního vládního týmu Mirka Topolánka se chce do Sněmovny dostat zelená exministryně školství Dana Kuchtová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

O návrat usilují i další politici, většina z nich ale již změnila stranický dres. Třeba bývalý člen ODS Miloš Patera, který jako nestraník vede na Karlovarsku kandidátku uskupení Hlavu vzhůru! Jany Bobošíkové (HV).

Uspořádal si myšlenky

„Během těch tří let, co jsem v politice nebyl, jsem si dokázal uspořádat myšlenky, které mě vedly k tomu, že to takto dál dělat nejde. Když jsem viděl řešení církevních restitucí nebo zásah na Úřadu vlády v kauze Nagyová, uvědomil jsem si, že už nechci být do budoucna spojován s ODS,“ vysvětlil Právu.

Po návratu touží i Petr Vrzáň, který v letech 1996 až 1998 byl poslancem za republikány, pak přešel do ČSSD a nyní se uchází o přízeň voličů jako trojka SPOZ v Královéhradeckém kraji.

Za stejnou stranu kandiduje i bývalá soc. dem. Anna Čurdová, která se proslavila mj. tím, že vrátila do kalendáře MDŽ jako významný den.

Krása, Zubová i Zvěřina

„Jsem členkou SPOZ, vždy jsem fandila Miloši Zemanovi. Chci se do politiky vrátit, protože mám ještě dluh především k voličkám-samoživitelkám, pro které jsem chtěla prosadit náhradní výživné. Chci dokončit to, co mi před třemi lety znemožnil David Rath,“ řekla Právu Čurdová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Olga Zubová

S Bobošíkovou spojila svoji politickou budoucnost bývalá zelená poslankyně a rebelka Olga Zubová, která je trojkou HV ve středních Čechách. „Není mi jedno, v jaké zemi žiji, a pořád mám chuť do věcí promlouvat. Myslím si, že jsem našla stranu, která to myslí s touto zemí dobře,“ zdůvodnila svůj stranický přestup.

Krása už za třetí stranu

O svůj poslanecký mandát již za třetí stranu usiluje předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. V letech 1992 až 2002 zastupoval v parlamentu ODS a Unii svobody, nyní vede kandidátku lidovců v Plzni.

Občanským demokratům zůstal věrný sexuolog Jaroslav Zvěřina, který byl již ve Federálním shromáždění, ve Sněmovně a pak i v Evropském parlamentu. „Vybrali mě jako osobu dostatečně známou. Když mám straně pomoci, musím pomáhat i v době, kdy je v dezolátním stavu,“ řekl Právu.

Také bývalý federální poslanec a pozdější šéf civilní kontrarozvědky a nyní advokát Stanislav Devátý by se rád vrátil do politiky na kandidátce ODS. Nakolik bude úspěšný, není zřejmé, neboť je 22. na Zlínsku. Těžkou pozici má i lékař a někdejší poslanec za tuto stranu Emil Jaroš. Proslul bojem proti kouření, ale ODS ho dala až na 13. místo na Královéhradecku.

Čtyři členové rozpuštěné Sněmovny, kteří do ní byli zvoleni za ODS a s její politikou se rozešli, přijali nyní místa na kandidátkách jiných stran. A polepšili si. Radima Fialu zařadil Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury na první místo na Olomoucku. Michal Doktor, Tomáš Úlehla a Miroslav Jeník se nyní stali lídry uskupení HV.

Exsenátoři do Sněmovny

Do Sněmovny se chtějí dostat také bývalí senátoři. Za ODS kandidují Luděk Sefzig, Jiří Šneberger a Irena Ondrová. Zelení dali prostor někdejší zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové.

Liana Janáčková, která byla již členkou ODS a Strany svobodných občanů, se nyní bude ucházet o mandát v dresu HV. Profesor informatiky Jiří Zlatuška, který v Senátu šest let zastupoval stranu LiRA, nyní kandiduje za Babišovo ANO 2011.

Kdo všechno kandiduje
SPOZJan Fencl, Eduard Zeman, Jaromír Schlink, Miroslav Grégr, Miloš Kužvart, Petr Vrzáň, Anna Čurdová
Hlavu vzhůru!Miloš Patera, Olga Zubová, Michal Doktor, Radim Fiala, Liana Janáčková
KDU-ČSLVáclav Krása

Před třemi lety zamíchali voliči kandidátkami tak, že ve sněmovních lavicích zasedlo 116 nových tváří, což byl pro politiky šok. O přízeň voličů se bude v říjnu ucházet z minulé Sněmovny 122 lidí. Většina z nich doufá, že své mandáty obhájí.

Největší obměnou před předčasnými volbami prošla kandidátka občanských demokratů. Z 60 jejích bývalých poslanců bude mandát obhajovat jen 22. Soc. dem. odpadlo 24 z 66 minulých zástupců.

Do voleb jde opět 30 exposlanců TOP 09 ze 43, kteří zasedali v rozpuštěné Sněmovně. Nejstabilnější kandidátky mají již tradičně komunisté, u kterých nekandidují pouze dvě poslankyně z šestadvaceti.

Anketa

Vadí vám na kandidátkách stran lidé, kteří už jednou z politiky odešli?
ano
92,2 %
ne
7,8 %
Celkem hlasovalo 25647 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám