Hlavní obsah

Bém k soudu kvůli kauze Opencard nedorazí, omluvil se pobytem v Asii

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý pražský primátor Pavel Bém se v úterý k Městskému soudu v Praze nedostaví. Vypovídat měl v kauze Opencard, ale omluvil se s ohledem na svůj pobyt v Asii. Vypovídat bude v odročeném hlavním líčení v říjnu. V úterý probíhají výslechy radních z doby Bémova primátorování.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

Článek

Na lavici obžalovaných zasedla pětice bývalých zaměstnanců pražského magistrátu v čele s bývalým šéfem odboru informatiky Ivanem Seyčkem kvůli zakázce na servisní kartové centrum, kterou získala firma Haguess. [celá zpráva]

„Při čerpání peněz na realizaci projektu servisního kartového centra (první fáze opencard s rozpočtem 165 miliónů, pozn. red.) mě nikdo nekontroloval,“ uvedl v úterý Seyček.

Rada města měla podle něj původně zřídit vlastní kontrolní a poradní orgán, který měl na realizaci projektu a jeho financování dohlížet. „Zřízen však nebyl. Neexistence jakékoli kontroly byla největší chybou a příčinou krachu projektu,“ uvedl Seyček.

Kvůli opencard je Seyček podle vlastních slov už dva roky nezaměstnaný. Naposledy pracoval jako šéf IT útvaru v České televizi, a to do prosince 2011. „Jsem přesvědčen, že mé propuštění mělo souvislost s kauzou Opencard. Nové vedení nechtělo mít v týmu tak v uvozovkách problematické lidi, jako jsem já,“ uvedl.

Řídili jsme se jen doporučením, tvrdí bývalí radní

Bývalí pražští radní Rudolf Blažek a Petr Hulinský, kteří v roce 2006 fakticky rozhodovali o přidělení projektu opencard firmě Huguess, přesvědčují soud, že se jen řídili doporučením hodnotící komise. „Rada vycházela z podkladů, které nám byly předloženy. Vítězem výběrového řízení byl Haguess. Nebyl důvod pochybovat,“ řekl soudu Blažek.

„Opencard připravovali ředitelé odboru informačního, legislativního a finančního,“ uvedl Hulinský, který byl v letech 2002 až 2006 zástupcem primátora. O problémech s projektem se prý dozvěděl až na základě tří auditů z let 2008 a 2009.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Pavel Bém před volbou šéfa pražské ODS

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Praha po pětici žádá přes 70 miliónů korun. Kromě Seyčka byli obžalováni Jiří Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík, který vypovídal jako první a vinu odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám