Hlavní obsah

Malé strany mají šanci, narážejí však na nízkou podporu i malou známost

Novinky, jas

Malé neparlamentní strany mohou znovu zamíchat výsledky podzimních předčasných voleb. Jejich proniknutí do Sněmovny vnímají pozitivně necelé dvě třetiny veřejnosti. Znalost strany však často ne zcela koresponduje se znalostí lídrů, upozornila studie společnosti Herzmann.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Studie srovnávala šance šesti stran. Dvě z nich (Suverenita a Česká pirátská strana) se zúčastnily voleb v roce 2010, dalším dvěma uskupením (ANO 2011 a Úsvit přímé demokracie) je podle agentury věnována značná mediální pozornost a zbývající dva subjekty (Liberálně ekologická strana a hnutí Změna) jsou naopak prezentovány spíše okrajově (LES v předčasných volbách nakonec kandidovat nebude, Suverenita kandiduje v rámci bloku Hlavu vzhůru, pozn. red.)

„V polovině září byly z testovaných subjektů masově známé dva: Suverenita a ANO 2011. Jejich znalost se pohybovala na úrovni dvou třetin populace,” konstatuje agentura a připomíná, že „jen menšina občanů si však uměla spontánně vybavit, kdo Suverenitu a ANO 2011 vede.”

Lidé si tváře a stranu nespojí

Obecně je přitom znalost Jany Bobošíkové na úrovni přibližně 95 procent populace. Podobné je to u Tomia Okamury a Andreje Babiše, které zná zhruba 85 procent občanů.

Agentura rovněž dodává, že znalost hnutí Úsvit je ve srovnání se znalostí lídra Okamury zhruba třetinová.

Piráty znají podle šetření zejména mladší lidé do 29 let a muži, Suverenitu především lidé ve středním věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám