Hlavní obsah

V neděli přišlo na Dny NATO 91 tisíc návštěvníků

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Už druhý den po sobě dorazily v neděli desetitisíce lidí na Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově, kde se konal 13. ročník Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády ČR. V průběhu obou dnů dorazilo přibližně 145 tisíc lidí.

I druhý den míří na Dny NATO davy návštěvníkůVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Větší návštěvnost si na 13. ročníku největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě připsala neděle, kdy do areálu mošnovského letiště přišlo 91 tisíc lidí. Ti mohli na rozdíl od návštěvníků sobotního programu zhlédnout předletovou přípravu jednoho z největších sériově vyráběných transportních letounů na světě, An-124 Ruslan.

Posádka nákladního letounu totiž naplánovala odlet na 17.30 hod. „Kvůli předletovým přípravám jsme museli mírně pozměnit nedělní program ukázky nakládání obrněného transportéru Pandur II,“ vysvětlil Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem show.

„Už půl hodiny po skončení druhé dynamiky u Ruslanu bylo nutné vyklidit prostor kolem něj. Stroj potřeboval zahájit předletovou přípravu, a proto bylo nutné, aby byl posunut, což byla pro návštěvníky sama o sobě velmi zajímavá ukázka,“ nastínil s tím, že přípravy odletu Ruslana byly divácky velice zajímavé, neboť nikde jinde je vidět nelze.

Foto: Pavel Karban, Právo

I druhým dnem lákají Dny NATO v Ostravě davy návštěvníků.

Podle Pavlačíka se letošní Dny NATO v Ostravě konaly ve velmi proměnných meteorologických podmínkách, které kladly na všechny zúčastněné vysoké nároky. „Za posledních pět let jsme nezažili tak náladové počasí,“ poukázal s tím, že je rád, že i přes jistou nepřízeň počasí se ukázalo, že Dny NATO v Ostravě jsou i nadále nejnavštěvovanější dvoudenní akcí v ČR.

Mezi hlavní lákadla patřila dále i španělská akrobatická vrtulníková skupina Patrulla ASPA, letecká akrobatická skupina Turkish Stars, společný průlet taktických letectev České a Slovenské republiky nebo divácky atraktivní ukázka čerpání paliva za letu dvou letounů JAS-39 Gripen z letounu C-130 Herkules.

Jedním z pilotů, kteří návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě ukazují tankování za letu, je i sedmatřicetiletý Jaroslav Tomaňa z 211. letky taktického letectva v Čáslavi. Právě on převzal po sobotní ukázce zvláštní ocenění za tisíc hodin nalétaných ve stíhacím letounu Gripen.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Ostravě

Dodal, že letošních Dnů NATO a účasti švédského tankeru využili letci právě pro nácvik tankování. „V pátek, před příletem, jsme zahájili výcvik dvou pilotů, kteří mají za sebou dva výcvikové lety. Pokud nám bude přát počasí, chtěli bychom je v pondělí při odletu docvičit,“ prozradil jeden z šesti českých pilotů, kteří mohou na gripenech létat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Samotné tankování označil Tomaňa za komplikovanější úkol. „Adrenalin stoupá při připojování k tankeru, protože letíte ve formaci, velmi blízko s letounem, a děláte vlastně něco, co předtím člověk nikdy nedělal. A to, že ve vzduchu narazíte do nějakého předmětu, se kterým se spojíte, abyste mohli natankovat palivo. Takže každý ten let je zajímavý,“ prozradil pilot gripenu.

Letošní show se účastní vojenské a bezpečnostní jednotky ze 16 států. Kromě řady letadel a vrtulníků tak mohou návštěvníci spatřit prezentaci těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky či dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám