Hlavní obsah

Zadlužme stát ještě víc, hlásají odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě před pátečním jednáním tripartity o návrhu rozpočtu na příští rok zveřejnili svůj pohled na materiál počítající se schodkem 112 miliard korun odboráři. Podle nich není návrh prorůstový. Chtěli by vyšší schodek a nevadilo by jim ani překročení tříprocentní hranice deficitu veřejných financí, který ministr financí v demisi Jan Fischer označil za nepřekročitelný. Zvýšení schodku odmítl po jednání i premiér v demisi Jiří Rusnok.

Foto: Vít Šimánek, Právo

Odboráři na jednání vlády na archivním snímku: místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václav Pícl, předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Návrh podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) potvrzuje koncept rozpočtové a hospodářské politiky předchozí vládní koalice.

"ČMKOS je především přesvědčena, že navržený rozpočet ve svém základním konceptu udržování plánovaného schodku pod třemi procenty neodpovídá aktuálním potřebám ekonomiky České republiky," uvedli odboráři.

Vláda by podle ČMKOS i přes omezení svého mandátu měla mnohem výrazněji přispět k obnovení ekonomického růstu a boji s narůstající nezaměstnaností.

Dvacet miliard dluhu navíc

"K aktuálnímu profinancování aktivních opatření směřujících k vyvedení ČR z vleklé ekonomické krize a k odstranění povodňových škod, vzniklých letošními záplavami, doporučuje ČMKOS zvýšit schodek rozpočtu na 3,5 procenta HDP. Vzniklý rozdíl oproti předloženému návrhu rozpočtu (zhruba 20 miliard korun) doporučuje vázat prioritně na aktivní prorůstová opatření, především investice," uvedla ČMKOS.

Odbory rovněž nesdílejí optimismus vlády ohledně růstu ekonomiky v příštím roce. Vláda počítá v rozpočtu s růstem 1,3 procenta, ČMKOS očekává spíše stagnaci.

Rozpočet může změnit vláda vzešlá z voleb

Samotné jednání tripartity bylo podle Rusnoka věcné, byť  stanoviska odborů i zástupců zaměstnavatelů byla kritická. Jak předák ČMKOS Jaroslav Zavadil, tak Jaroslav Hanák za průmyslníky však připomněli, že výtky nejsou k vládě samotné, ale k situaci, v níž se země nachází.

Hanák ocenil kroky kabinetu k investicím do dopravní infrastruktury a snížení zátěže v souvislosti s obnovitelnými zdroji. „Rozpočet může být jiný, až přijde politická vláda,” dodal.

Zavadil připomněl, že opatření by mohla být razantnější, což by ale vyžadovalo čas a především odvahu. Zmínil i možné navýšení schodku rozpočtu. „My se domníváme, že bychom mohli jít i přes ta tři procenta (deficitu veřejných financí, pozn. red.). Uvidíme jaká bude politická situace,” dodal Zavadil, který bude v nadcházejících volbách jedničkou na pražské kandidátce ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám