Hlavní obsah

Sociálním nepokojům chtějí lidovci předcházet povinnou předškolní výchovou

Novinky, val
Praha

KDU-ČSL přichází s novým receptem na sociální nepokoje v českých městech. Řešením je podle nich zavedení povinné předškolní výchovy. Řekl to ve čtvrtek předseda lidovců Pavel Bělobrádek v Interview Daniely Drtinové v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Článek

Bělobrádek prohlásil, že existuje několik možných řešení problémů s tzv. nepřizpůsobivými občany. Za krajní považuje vystěhování těchto rodin. Především je ale podle něj důležité zaměřit se na vzdělání. Proto by prosadil povinnou předškolní výchovu, ať už by šlo o školky nebo domácí výuku. „Není možné, abychom z těchto komunit měli děti, které jdou k zápisu a neznají barvy. A to ne proto, že by nebyly inteligentní,“ konstatoval.

Podle něj by ale předškolní výchova musela podléhat kontrole.

Zrušili by druhý pilíř

Za východisko z ekonomické krize považuje přijetí zákona o státní správě. Podle Bělobrádka je totiž „hlavní brzdou ekonomické prosperity“ nefunkční státní správa. „Nejdřív musí začít fungovat stát, musí přestat házet klacky pod nohy podnikatelům,“ prohlásil. Tím, že stát poskytne podnikatelům potřebnou stabilitu, zajistí naopak podnikatelé více pracovních míst.

Co se týče současných problémů kolem společnosti OKD, stát by podle něj rozhodně neměl pomáhat majiteli, neboť pak by se potíže jen prohloubily. Měl by ale pomoci lidem, „kteří se v takovém množství dostanou na dlažbu“.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Foto: KDU-ČSL

Logo KDU-ČSL

Pokud lidovci uspějí ve volbách, chtějí zrušit druhý pilíř důchodové reformy. Trvají na zvýhodnění těch, kteří mají děti. „Nejde o to poškodit ty, kteří nemají děti, ale ulevit těm, kteří děti mají,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám