Hlavní obsah

Kuřák Zeman brojil v Bruselu proti tabákové směrnici

Právo, Jiří Ovčáček, Brusel
Brusel

Prezident Miloš Zeman ve středu zahájil svoji první návštěvu Bruselu. Na setkání s šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem brojil proti schválení tabákové směrnice EU, která by zamezila prodeji tenkých a aromatizovaných cigaret.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Samozřejmě že to bylo jedno z hlavních témat jednání,“ řekl Zeman po schůzce se Schulzem. Prezident, který je kuřák, věří, že zvítězí zdravý rozum. „Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a zájem na zaměstnanosti v Kutné Hoře,“ odkázal prezident na společnost Phillip Morris, která ve středočeském městě cigarety vyrábí.

Jedu si do hotelu zapálit jednu cigaretu
Miloš Zeman

Podle Zemana se rýsuje možnost, že tabáková směrnice bude odložena. Evropský parlament se bude směrnicí zabývat na svém zasedání ve dnech 7. až 10. října.

Při odchodu z jednání se Schulzem se prezident potkal s europoslancem ČSSD Liborem Roučkem, který byl mluvčím Zemanovy vlády. Požádal ho, aby také se Schulzem o tabákové směrnici promluvil. „Jedu si do hotelu zapálit jednu cigaretu,“ pronesl Zeman při rozloučení.

Tabáková směrnice EU
Mezi hlavní body tzv. protitabákového balíčku patří zákaz cigaret s ovocnou, čokoládovou nebo mentolovou příchutí. Kvůli nim je prý kouření pro mladé lidi a děti atraktivnější. Komise chce také zavést kombinované zdravotní varování na krabičkách cigaret a balení tabáku, které by vedle textu obsahovalo varovné obrázky. Varování by mělo podle návrhu pokrývat 75 % plochy krabiček. Směrnice má upravovat i pravidla pro zavádění nových kategorií tabákových produktů. Výrobci by například nesměli uvádět informace o snížení škodlivosti.

Prezident se v Evropském parlamentu zapsal do „Zlaté knihy“ hostů. Ve středu večer se Zeman setká s šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem, ve čtvrtek s evropským prezidentem Hermanem van Rompuyem a také s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám