Hlavní obsah

Němcová k Babišovi: Politiku nemůže dělat ten, kdo už někdy zradil občany

Aktualizováno

Hostem předvolebního chatu Novinek byla ve čtvrtek místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vyjádřila se mimo jiné ke sporům mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem ohledně angažmá ve Státní bezpečnosti. Uvedla, že politiku nemůže dobře dělat ten, kdo v minulosti zradil občany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Článek

„Ke kvalitě politika patří, že si musí být vědom toho, že vstupuje do služby občanům, a takovou službu nelze dobře vykonávat, pokud sám v minulosti občany někdy zradil a nechal se najmout do služby namířené právě proti občanské svobodě a proti společnosti toužící po demokracii,“ prohlásila Němcová.

„Diskuse o tom, že se již nemáme dívat zpět, odmítám. Ti, kteří vybízejí k tomu, abychom na minulost zapomněli, by byli první, kteří by křičeli, kdybychom chtěli zapomenout například na období nacismu v době druhé světové války,“ dodala.

Za lidmi na kandidátkách si stojí

Vyjádřila se také k nastalé situaci v OKD. Podle ní nesou velkou část zodpovědnosti sociální demokraté, jejichž vláda v roce 2004 odsouhlasila privatizaci 46 procent akcií OKD za 4,1 miliardy korun, přestože odhady byly několikanásobně vyšší. „Socialisté by se k tomuto podílu na současné situaci měli přihlásit,“ uvedla Němcová.

Podle ní se ČSSD v rámci svých daňových návrhů chová jako Jánošík. „Otázka je, kdo ještě bude chtít v ČR podstoupit riziko podnikání, zaměstnávat lidi a financovat tak stát. Nápady socialistů rozhodně lidi k cestě za osobním úspěchem a k cestě za blahobytem společnosti nevedou. Vedou pouze k dalšímu ochuzování těch, kteří vydělávají,“ uvedla.

Naopak odmítla, že by ODS neměla lidem co nabídnout, například po personální stránce. „Za lidmi na kandidátních listinách si stojím a jsem přesvědčena, že s programem, který jsme sestavili, nám právě tyto osobnosti pomohou k volebnímu úspěchu,“ dodala s tím, že strana rozhodně není lidsky „vyprázdněná“.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám