Hlavní obsah

V ČR jste nežádoucí osoba, vzkázal Bakalovi Zaorálek

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Nevracejte se do ČR, jste nežádoucí osoba, vzkázal na mimořádné tiskové konferenci místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek podnikateli Zdeňku Bakalovi. Reagoval na situaci ohledně zavření Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, která byla jedním z důvodů úterní několikatisícové demonstrace horníků v Ostravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálka rozezlil požadavek společnosti New World Resources (NWR), kterou Bakala ovládá prostřednictvím společnosti OKD, jež chce od státu dotaci 4 až 6 miliard korun za to, aby ztrátový důl udržela ještě pět let v provozu.

Zaorálek považuje požadavek za nehorázný a arogantní. „Rád bych požádal pana Bakalu, aby příště orgány společnosti nezasedaly v Amsterdamu, ale v Ostravě nebo v Karviné. Společnost si v tak zjitřeném období rozdělila 50 až 60 miliard korun na dividendách a pan Bakala teď zase natahuje ruku. Pokud se hodlá takhle chovat, neměl by se do ČR ani vracet. Může se stát, že tady bude nežádoucí osoba, nenáviděná nejen horníky. Takhle se odpovědný podnikatel nechová,“ řekl Zaorálek.

Paskov za korunu

Podle Zaorálka by bylo realističtější, kdyby stát koupil Důl Paskov od Bakaly za jednu korunu. „I taková nabídka by měla pro pana Bakalu být příznivá,“ uvedl. Důl vykazuje ročně ztrátu asi 1,5 miliardy korun, protože výkupní ceny uhlí šly prudce dolů.

Pokud ČSSD uspěje ve volbách, situace okolo OKD bude podle Zaorálka bodem na prvním jednání nové vlády.

Podíl státu v OKD přitom prodala vláda ČSSD v roce 2004. Byl to sám současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který byl tehdy ministrem financí, kdo prodej 46 procent akcií firmy OKD za 4,1 miliardy navrhl. Podíl koupila společnost Karbon Invest, již později koupil právě Bakala.

Reklama

Související články

Odboráři z Paskova: Povedeme si šachtu sami

Letošní léto je v Moravskoslezském kraji horko víc než jindy. Největší soukromý zaměstnavatel v kraji, těžební společnost OKD, má potíže a potřebuje do konce...

NWR ohlásila desetimiliardovou ztrátu

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, měla v prvním pololetí čistou ztrátu 395,7 miliónu eur (zhruba 10,2...

Výběr článků

Načítám