Hlavní obsah

Kubiceho exnáměstek měl dostávat rentu 65 tisíc, Pecina to zarazil

Právo, Jakub Troníček
Praha

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina odmítl podle zjištění Práva vyplácet velkorysou rentu bývalému resortnímu prvnímu náměstkovi Jaroslavu Hruškovi, kterou mu při odchodu z úřadu přiznal minulý ministr Jan Kubice.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Bývalý ministr vnitra Jan Kubice (vlevo) s náměstkem Jaroslavem Hruškou.

Článek

Nárok na roční „výsluhu“ pro Hrušku vyplývá z konkurenční doložky, kterou Kubice podepsal na poslední chvíli před svým koncem na ministerstvu letos v červenci. Každý měsíc tak mělo Hruškovi přistát na účtu zhruba 65 tisíc korun.

Hruška, který se živí jako ekologický farmář, podle této doložky nesmí dvanáct měsíců pracovat v soukromém bezpečnostním sektoru a za to mu má vnitro po stejnou dobu vyplácet 80 procent z jeho původního platu.

Ojedinělá a nemorální smlouva, tvrdí Pecina

Nový šéf resortu peníze vyplácet odmítl. „Je pravda, že taková smlouva byla mezi předchozím ministrem a jeho náměstkem podepsána, ale já ji považuji za nemorální a proplácení peněz jsem zakázal,“ řekl Právu Pecina.

Zároveň dodal, že podobná smlouva je ve státní správě naprosto ojedinělá.

„Budu čekat, zda se bývalý náměstek bude o peníze soudit,“ poznamenal k tomu nový ministr.

Sám Hruška striktně odmítl, že by šlo o účelovou přilepšující si „malou domů“. Podle něj jde o systémové řešení, jak si má stát do budoucna pojistit důležité informace a know-how.

„Kromě prvního náměstka by se měla taková konkurenční doložka týkat např. i šéfa odboru bezpečnostní politiky, který pracuje s velmi citlivými informacemi. Máme stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí, že takový postup je možný,“ vysvětlil Hruška.

Hruška: Know-how si má stát ohlídat

Poznamenal také, že klíčoví funkcionáři jsou sice vázáni po svém odchodu z resortu mlčenlivostí, ale ta se týká jen utajovaných informací.

„Existuje ale velké množství velmi cenných informací, které utajení nepodléhají, a i ty by si stát měl chránit,“ řekl Hruška s tím, že jde o dlouhodobě neřešený problém.

„Byli jsme na to upozorňováni bezpečnostním odborem a chtěli jsme založit tradici, která by měla platit i do budoucna. Důležití představitelé resortu by neměli odcházet s cenným know-how do bezpečnostních sfér v soukromém sektoru,“ uvedl Hruška a zároveň dodal, že Pecina podle něj postupuje v rozporu s právem, když nedodržuje řádně sepsanou smlouvu.

Soudit se s vnitrem nicméně exnáměstek podle svých slov nechce, počká si prý na postoj příštího ministra.

Doložky chtěla minulá vláda, ale i ČSSD 

Konkurenční doložky chtěla původně před třemi lety prosadit koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pro vysoké důstojníky policie a příslušníky tajných služeb. Ti by podle tehdejších plánů nesměli po odchodu civilu pracovat pro kohokoliv jiného než pro stát. Podobné řešení už ostatně v minulosti neúspěšně navrhovala také ČSSD.

V minulosti přitom vyvolal diskuse svým odchodem do civilu mimo jiné právě i Kubice, který Hruškovi výhodnou doložku podepsal a který mu dříve šéfoval na policejním protimafiánském útvaru. Poté, co ho oba v roce 2007 opustili, si totiž Kubice se svým tehdejším náměstkem Hynkem Vlasem založil soukromou bezpečnostní agenturu.

Anketa

Souhlasíte se zavedením konkurenční doložky, aby odborníci neodcházeli ze státní sféry do soukromé s cenným know-how?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 11941 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám