Hlavní obsah

Nalákal do honitby tisíc jelenů, teď musí zaplatit milión za zničený les

Plzeň

Mimořádně vysokou pokutu 1,1 miliónu korun vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uživateli honitby za les na Plzeňsku zničený zvěří. Uživatel honitby nosil do lesa nadměrné množství krmiva i v době, kdy to zvířata nepotřebovala, a tím na území přilákal až 1000 jelenů sika, kteří poškodili les.

Foto: ČIŽP

Jeleni sika v honitbě.

Článek

Uživatel lákal zvěř od roku 2009, nakonec bylo v jeho revíru mnohonásobně více jelenů než v těch okolních. „V nevelké lokalitě se pak scházela až tisícovka jelenů sika, kteří poškodili les,” sdělila mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

V okolních honitbách bylo těchto jelenů šest až 450 kusů.

Foto: ČIŽP

Stromy okousané jeleny

Zvířata dostávala kukuřičnou siláž ve třech krmelcích na okrajích lesa i v době, kdy jim nehrozilo strádání, například na podzim.

Ministerstvo pokutu potvrdilo

Honitba má přitom 1650 hektarů a les zabírá jen 350 hektarů. Na tomto územní se nacházelo tisíc jelenů, kteří demolovali stromy. Některé uhynuly. Kromě toho, že zvěř okusovala veškerou dostupnou vegetaci, poškodila sešlapáváním a zvýšeným množstvím trusu i půdu lokality.

Foto: ČIŽP

Krajina poničená nadměrným výskytem zvěře

"Toto poškození půdního fondu se týká i trvalých travních porostů a břehů Černínského potoka, tedy pozemků, které navazují na kontrolované lesní pozemky," uvedla Cigánková.

Pokutu vyměřila inspekce, pokutovaný se odvolal, výši ale potvrdilo ministerstvo životního prostředí, a je tak pravomocná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám