Hlavní obsah

Zemanovci odevzdali kandidátky, pražskou bez Šloufa

Novinky, jov

Strana práv občanů - zemanovci (SPO) podala v úterý všech čtrnáct kandidátek pro předčasné volby. Pražskou kandidátku odevzdala ve složení, které minulý týden ve čtvrtek schválilo stranické předsednictvo, tedy bez lobbisty Miroslava Šloufa v čele. Lídrem se místo něj stal ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zástupci SPOZ (zleva) Jozef Regec, Zdeněk Štengl, Vratislav Mynář a Marian Keremický.

Článek

Novinkám podání kandidátek potvrdil zlínský lídr SPOZ a hradní kancléř Vratislav Mynář. Uvedl také, že pražská byla odevzdána bez Šloufa. „Žádná jiná alternativa ani není možná,“ řekl Mynář s odkazem na čtvrteční rozhodnutí stranického předsednictva.

Špičky zemanovců na tomto jednání nahradily Šloufa v čele pražské kandidátky ministrem v demisi Žákem. Šlouf v úterý dopoledne informoval o výzvě vedení SPOZ, aby předložila kandidátku v původní sestavě. V takovém případě přislíbil, že z jejího čela sám odstoupí. Šlouf také sdělil, že podle mínění signatářů výzvy porušilo vedení zemanovců svým jednáním stranické stanovy.

Šlouf trvá na tom, aby mu vedení odpovědělo

Nyní, když byly kandidátky odevzdány, trvá Šlouf na odpovědi špiček SPOZ na výzvu. Naplno se také rozbíhají přípravy na mimořádné zasedání pražských zemanovců, které se má konat v pondělí. Šlouf a jeho lidé se chtějí poradit o dalších krocích.

„Určíme další postup v této věci. Hlavně nám jde o to, aby volby probíhaly, tak jak mají, tedy ve prospěch SPOZ,“ řekl Šlouf v úterý odpoledne Novinkám. Se svými věrnými se o postupu radil už toto pondělí ve Sněmovně. Setkání se zúčastnilo přes třicet pražských kandidátů SPOZ.

Výzva, o které Šlouf v úterý hovořil, byla předána lídrovi zemanovců Zdeňku Štenglovi. Ten ale dal najevo, že ji vedení strany nevyslyší, což se nakonec stalo. „Vnitrostranické věci nebudeme řešit přes média. Řídíme se rozhodnutím předsednictva,“ odkázal Štengl právě na čtvrteční jednání, na kterém byl Šlouf vyškrtnut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám